Sjukdomens förekomst, riskfaktorer, symptom och behandling samt prognos

Brucellos

Sjukdom, symptom, orsaker, behandling samt förebyggande av Brucellos

Definition

Brucellos är en infektionssjukdom som orsakas av kontakt med djur som bär bakterien Brucella.

Alternativa namn

Rockfeber, Cypernfeber, Undulantfeber, Gibraltarfeber, Maltafeber, Medelhavsfeber.

Orsaker, förekomst och riskfaktorer

Brucella kan infektera boskap, getter, kameler, hundar och grisar.

Bakterierna kan spridas till människor om man kommer i kontakt med smittat kött eller moderkakan av smittade djur, eller om du äter eller dricker opastöriserad mjölk eller ost.

Brucellos är sällsynt i USA och nordeuropa.

Människor som arbetar i yrken som kräver täta kontakter med djur eller kött, som t.ex. slakteriarbetare, bönder och veterinärer har hög risk att drabbas.

Symptom

Akut brucellos kan börja med milda influensaliknande symptom eller symptom som:

Klassiskt, inträffar höga febertoppar varje eftermiddag.

Ytterligare symptom som kan förknippas med denna sjukdom:

Sjukdomen kan vara kronisk och kvarstå i flera år.

Tecken och tester

  • Blododling
  • Urinodling
  • CSF kultur
  • Benmärgskultur
  • Serologisk upptäckt av brucellos antigen

Denna sjukdom kan också förändra resultaten av följande tester:

  • Kvantitativa immunglobuliner (nefelometri)
  • Serum immunoelektrofores
  • Febril / kallt agglutinins

Behandling

Antibiotika används för att behandla infektionen och hindra den från att komma tillbaka.

Längre behandlingar kan behövas om det finns komplikationer.

Prognos

Återfall kan förekomma, och symptom kan fortsätta i åratal.

Som med tuberkulos, kan sjukdomen komma tillbaka efter en lång tid.

Komplikationer

  • Ben och ledskador
  • Kroniskt trötthetssyndrom
  • Encefalit
  • Endokardit
  • Meningit

Ring din vårdgivare

Ring för ett möte med din vårdgivare om du utvecklar symptom på brucellos.

Eller om symptomen försämras eller inte förbättras med behandling, eller om nya symptom utvecklas.

Förebyggande

Att äta och dricka endast pastöriserad mjölk och ost är den viktigaste förebyggande åtgärden.

Människor som hanterar kött bör bära skyddsglasögon och täckande kläder och skydda huden från att få sår som kan infekteras. Upptäcka smittade djur och kontrollera för infektion. Vaccination finns för nötkreatur, men inte för människor.