Sjukdomens förekomst, riskfaktorer, symptom och behandling samt prognos

Gynekomasti

Sjukdom, symptom, orsaker, behandling samt förebyggande av Gynekomasti

Definition

Gyne hänvisar till kvinna, och mastia hänvisar till bröstet.

Gynekomasti är en strikt manlig sjukdom och är tillväxten av fett (fettsyror) och körtelvävnad i ett manligt bröst. Inte all brösttillväxt hos män är onormal, bara överskottstillväxt.

Orsaker och symptom

Bröst tillväxt beror på kvinnliga hormoner-östrogener.

Även män har en viss mängd östrogen i systemet, men eftersom det uppvägs av manliga hormoner-androgener så utvecklar män normalt inte kvinnliga attribut. Rubbar balansen, antingen genom mer av en eller mindre av det andra, resulterar det i utvecklandet av kvinnliga egenskaper, som brösttillväxten hos män.

Vid födseln kommer både manliga och kvinnliga spädbarn att ha små bröstknoppar från sin mors hormoner.

Dessa avtar tills tonåren, då flickor alltid, och pojkar ibland, får bröst tillväxt. Vid denna tid, är pojkens bröst tillväxt minimal, ofta ensidig och tillfällig.

Extra eller ändrade könskromosomer kan ge mellankönsproblem av flera typer.

Brösttillväxt tillsammans med manliga könsorgan utveckling ses i Klinefelters syndrom -villkoret att ha en extra X (kvinnlig) kromosom- och några andra kromosomavvikelser. En av flera körtlar som producerar hormoner kan uppvisa fel av andra skäl än kromosomer. Fel i androgen produktionen är lika sannolikt att producera gynekomasti som alltför riklig östrogenproduktion. Testikelsvikt och kastrering kan också vara en orsak. Vissa cancerformer och vissa godartade tumörer kan tillverka östrogen. Lungcancer är känt för att öka östrogen.

Om det hormontillverkande organet fungerar korrekt, kan problem uppstå ändå någon annanstans.

Levern är i princip en kemisk fabrik i kroppen. Andra organ såsom sköldkörteln och njurarna kan också påverka kemiska processer. Om någon av dessa organ är sjuka, kan en kemisk obalans resultat som förändrar tillverkningsprocessen. Män med levercirros kommer ofta utveckla gynekomasti från ökad produktion av östrogen.

Slutligen kan läkemedel orsaka även bröstförstoring.

Östrogen ges till män för att behandla prostatacancer och några andra sjukdomar. Marijuana och heroin, tillsammans med några receptbelagda läkemedel, har östrogen effekt hos vissa män. På listan är metyldopa (för blodtryck), cimetidin (för magsår), diazepam (Valium), anti-depressiva, och spironolakton (ett urindrivande medel)

Diagnos

Försiktigt känsla området under bröstvårtan av en ung pojke med bröstförstoring kommer att avslöja en diskret och ibland påtaglig klump, stor som en enkrona.

För mer allvarliga gynekomasti, kommer den underliggande sjukdomen krävs en bedömning, om det inte redan gjorts.

Behandling

Detta tillstånd behandlas vanligtvis inte.

Om det är resultatet av endokrina sjukdomar, får hormonmanipulationer minska effekterna av obalansen.

Prognos

Framstegen i gynekomasti bestäms av dess orsak.

Viktiga begrepp

Androgen - manliga könshormonet.

Cirros - Diffus ärrbildning som orsakas av alkohol eller kronisk hepatit ofta leder till leversvikt.

Östrogen - könshormonet som ansvarar för att stimulera kvinnliga sexuella egenskaper.

Klinefelters syndrom - en förutsättning för att en manlig kännetecknas av att en extra X (kvinnlig) kromosom och som lider av infertilitet och gynekomasti.

Sköldkörtel - En körtel i halsen som gör tyroxin.

Thyroxin reglerar hastigheten på metabolismen.