Sjukdomens förekomst, riskfaktorer, symptom och behandling samt prognos

Matförgiftning (Staphylococcus Aureus)

Sjukdom, symptom, orsaker, behandling samt förebyggande av Matförgiftning (Staphylococcus Aureus)

Definition

Staphylococcus aureus matförgiftning är en sjukdom som resulterar från att äta mat förorenade med ett gift som produceras av Staphylococcus aureus bakterier.

Orsaker, förekomst och riskfaktorer

Staphylococcus aureus matförgiftning orsakas ofta när förorenade livsmedel serveras eller förvaras i rumstemperatur eller kylskåpstemperatur. Vanliga exempel på sådana livsmedel är desserter, sallader (särskilt de som innehåller majonnäs, som tonfisk sallad, potatissallad och makaroner sallad), fjäderfä och andra äggprodukter, och grytor.

Bakterien producerar ett gift i maten, som orsakar de flesta av symptomen. Riskfaktorer är:

  • Äta mat som togs fram av en person med en hudinfektion (dessa infektioner innehåller ofta Staphylococcus aureus bakterier)
  • Äta mat som förvarats i rumstemperatur
  • Äta felaktigt beredd mat
  • Äta samma mat som någon som har symptom

Sjukdomen är vanlig.

Symptom

Debuterar vanligen inom 1 - 6 timmar efter att ha ätit smittad mat. Vanligtvis symptomen varar bara 2 dagar eller mindre. De kan innehålla:

Tecken och tester

En avföringskultur (om det utförs) är positivt för Staph aureus.

Behandling

Målet med behandlingen är att ersätta vätska och elektrolyter (salt och mineraler) förlorade med kräkningar eller diarré. Mediciner mot diarré kan användas, men behövs ofta inte.

För att undvika uttorkning bör du eller ditt barn dricka vatten och elektrolytlösningar för att ersätta vätskan som förloras genom kräkning. En mängd olika välsmakande elektrolyt lösningar är tillgängliga receptfritt för att även tilltala barn.

Personer med diarré som inte kan inta vätska via munnen på grund av illamående eller kräkningar kan behöva intravenös vätsketillförsel. Detta gäller särskilt för små barn.

Personer som tar diuretika (vätskedrivande tabletter ") kan behöva sluta ta dem under den akuta fasen. Fråga din vårdgivare för instruktioner.

Förväntningar (prognos)

Fullständig återhämtning väntas. Återhämtning sker vanligen inom 24 till 48 timmar.

Komplikationer

Dehydrering kan utvecklas.

Ring din vårdgivare

Ring din läkare om:

  • Diarré innehåller blod eller slem
  • Du har diarré och även kräks i episoder, har feber, eller magkramper
  • Diarré är svår, eller varar längre än 2 - 3 dagar
  • Diarré hos barn fortsätter, eller barnet går ned i vikt
  • Barnet har tecken på uttorkning (ring omedelbart)

Förebyggande

Tvätta händerna noggrant, före och efter all matlagning. Tvätta köksredskap innan du använder dem på andra livsmedel. Kyl kött och matrester snabbt. Mat kan bli förorenade av fjäderfä och annat kött.