Sjukdomens förekomst, riskfaktorer, symptom och behandling samt prognos

Rotatorkufftendinit

Sjukdom, symptom, orsaker, behandling samt förebyggande av Rotatorkufftendinit

Definition

Rotatorkufftendinit är en inflammation (irritation och svullnad) i senorna i axeln.

Alternativa namn

Simmaraxel, Skulderförslitningssyndrom, Tennisaxel, Tendinit - rotatorkuff.

Orsaker, förekomst och riskfaktorer

Axelleden är en led där den övre delen av armen ben (humerus) sammanfogas med skulderbladet (scapula). Rotatorkuffen håller huvudet av humerus i skulderbladet.

Inflammation i senor i axelnsmuskler kan förekomma inom idrotter som kräver att armen ska flyttas över huvudet upprepade gånger som i tennis, baseball simning och tyngdlyftning. Kronisk inflammation eller skada kan orsaka senorna i rotatorkuffen att slitas sönder.

Riskfaktorerna är att vara över 40 år och deltagande i idrott eller motion som innebär upprepad armrörelser över huvudet (t.ex. baseboll)

Symptom

 • Smärta i samband med armrörelser
 • Smärta i axeln på natten, speciellt när man ligger på den drabbade axeln
 • Svårigheter med att höja armen ovanför huvudet, eller smärta vid överliggande verksamhet (att borsta håret, sträcker sig efter föremål på hyllor, etc)

  Tecken och tester

  En fysisk undersökning kan avslöja ömhet över axeln. Smärta kan uppstå när axeln lyfts över huvudet. Det finns oftast svaghet i axeln när den placeras i vissa positioner.

  Röntgen kan visa en bensporre, medan MRT kan visa inflammation i rotatorkuffen.

  Behandling

  Behandlingen innebär att vila axeln och undvika aktiviteter som orsakar smärta. Is förpackningar tillämpas på axeln och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel kommer att bidra till att minska inflammation och smärta.

  Sjukgymnastik för att stärka musklerna i rotatorkuffen ska påbörjas. Om smärtan kvarstår eller om behandlingen inte är möjligt på grund av svår smärta, kan en steroid injektion minska smärta och inflammation nog att möjliggöra en effektiv behandling.

  Om rotatorkuffen har haft en komplett sönderslitning, eller om symptomen kvarstår trots konservativ behandling kan operation bli nödvändig. Artroskopisk kirurgi kan användas för att reparera några tårar och ta bort bensporrar och inflammerad vävnad runt axeln. Några stora sönderslitningar kräver öppen kirurgi för att reparera den trasiga senan.

  Förväntningar (prognos)

  De flesta människor återhämtar full funktion efter en kombination av mediciner, sjukgymnastik, och steroidinjektioner. För patienter med tendinit och en bensporre, är artroskopisk kirurgi vanligtvis lyckas återställa dem till deras nivå innan skadan av aktivitet.

  Personer med sönderslitning av deras rotatorkuffen tenderar att klara sig bra, även om deras resultat är starkt beroende av storleken och varaktigheten av slitningen, liksom deras ålder och funktionsnivå innan skadan.

  Komplikationer

  • Bursit
  • Komplett rotatorkuff sönderslitning
  • Behandling underlåter att förbättra symptom

  Ring din vårdgivare

  Ring för ett möte med din vårdgivare om bestående skuldersmärta uppstår. Även om symptomen inte förbättras med behandling.

  Förebyggande

  Undvik repetitiva rörelser ovanför huvudet. Utveckla axel styrka i motsatta muskelgrupper.

Innehåll:
 1. Definition
 2. Alternativa namn
 3. Orsaker, förekomst och riskfaktorer
 4. Symptom
 5. Tecken och tester
 6. Behandling
 7. Förväntningar (prognos)
 8. Komplikationer
 9. Ring din vårdgivare
 10. Förebyggande

Sjukdom

Rotatorkufftendinit


På engelska

Rotator Cuff Tendinitis


Symptom
Sjukdomskategori
Relaterade sjukdomar