Sjukdomens förekomst, riskfaktorer, symptom och behandling samt prognos

Bältros

Sjukdom, symptom, orsaker, behandling samt förebyggande av Bältros

Definition

Bältros är smärtsamma, hudutslag/" rel="nofollow">hudutslag (blåsor) på grund av varicella zoster virus, det virus som orsakar vattkoppor.

Se även: Ramsay Hunt syndrom.

Alternativa namn

Herpes zoster.

Orsaker, förekomst och riskfaktorer

När du får vattkoppor så kvarstår viruset inaktivt (blir vilande) i vissa nerver i kroppen. Bältros uppträder efter att viruset blir aktivt igen i dessa nerver flera år senare.

Anledningen till att viruset plötsligt blivit aktiva igen är inte klart. Ofta inträffar bara ett anfall.

Bältros kan utvecklas i alla åldersgrupper, men du är mer benägen att utveckla villkoret om:

 • Du är äldre än 60
 • Du hade vattkoppor före ett års ålder
 • Immunförsvaret försvagas av mediciner eller sjukdom

Om en vuxen eller ett barn har direkt kontakt med bältrosutslag och har inte haft vattkoppor som barn eller tagit vaccin för vattkoppor, kan de utveckla vattkoppor, snarare än bältros.

Symptom

Det första symptomet är oftast ensidig smärta, stickningar eller brännande. Den smärtande och brännande känslan kan vara svår och vanligtvis föregå ett utslag.

Röda fläckar på huden, följt av små blåsor, hos de flesta.

 • Blåsorna går sönder och bildar små sår som börjar torka och bilda skorpor. Dessa ramlar av efter 2 till 3 veckor. Ärrbildning är sällsynt
 • Utslagen innebär vanligtvis ett smalt område från ryggraden runt på framsidan av magområdet eller bröstet
 • Utslagen kan omfatta ansikte, ögon, mun och öron

  Ytterligare symptom kan vara:

  Du kan också ha smärta, muskelsvaghet, och ett utslag där olika delar av ansiktet drabbas om bältros drabbar en nerv i ansiktet. Se: Ramsay Hunt syndrom.

  Tecken och tester

  Din läkare kan ställa diagnosen genom att titta på huden och ställa frågor om din sjukdomshistoria.

  Tester behövs sällan, men kan inkludera att ta ett hudprov för att se om huden är infekterad av virus som orsakar bältros.

  Blodprover kan visa en ökning av vita blodkroppar och antikroppar mot vattkoppor viruset men kan inte bekräfta att utslagen beror på bältros.

  Behandling

  Bältros försvinner oftast på egen hand. Du kanske bara behöver behandling för att lindra smärta.

  Din läkare kan ordinera ett läkemedel som bekämpar viruset, s.k. antiviralt läkemedel. Det hjälper till att minska smärta och komplikationer och förkorta sjukdomsförloppet. Aciklovir, famciklovir och valacyclovir kan användas.

  Medicinering bör påbörjas inom 24 timmar efter att man känner smärta eller brännande känsla, och helst innan blåsorna visas. De läkemedel som vanligen ges i tablettform, i doser många gånger högre än de rekommenderade för herpes simplex eller genital herpes. Vissa människor kan behöva få läkemedlet via en ven (IV)

  Starka antiinflammatoriska läkemedel som kallas kortikosteroider, såsom prednison, kan användas för att minska svullnad och risk för fortsatt smärta. Dessa läkemedel fungerar inte hos alla patienter.

  Andra läkemedel kan vara:

  • Antihistaminer för att minska klåda (tas via munnen eller appliceras på huden)
  • Smärtläkemedel
  • Zostrix, en kräm som innehåller capsaicin (ett utdrag av peppar) för att förebygga postherpetisk neuralgi

  Kalla våta kompresser kan användas för att minska smärtan. Lugnande bad och lotion, t.ex. calamin lotion, kan bidra till att lindra klåda och obehag.

  Sängliggande tills febern går ner rekommenderas.

  Huden bör hållas ren och förorenade föremål bör inte återanvändas. Nondisposable poster bör tvättas i kokande vatten eller på annat sätt desinficeras innan de används igen. Den personen kan behöva hållas isolerade medan lesioner sipprar att förhindra infektion av andra - framför allt gravida kvinnor.

  Förväntningar (prognos)

  Herpes zoster upphör i regel i 2 till 3 veckor och återkommer sällan. Om viruset påverkar de nerver som styr rörelser (de motoriska nerverna), kan du ha tillfällig eller permanent svaghet eller förlamning.

  Ibland är smärta i det område där bältros inträffade kan vara från månader till år. Se: postherpetisk neuralgi.

  Komplikationer

  Ibland kan smärta i det område där bältros inträffade pågå i månader eller år. Denna smärta kallas postherpetisk neuralgi. Det inträffar när nerverna har skadats efter ett utbrott av bältros sker. Smärta varierar från mild till mycket svår smärtaDet är mer sannolikt hos personer över 60 år.

  Andra komplikationer kan omfatta:

  • En annan attack av bältros
  • Blindhet (om bältros inträffade i ögat)
  • Dövhet
  • Infektion, inklusive encefalit eller sepsis (blodförgiftning) hos personer med försvagat immunsystem
  • Bakteriella hudinfektioner
  • Ramsay Hunts syndrom om bältros påverkat nerverna i ansiktet

  Ring din vårdgivare

  Ring din läkare om du har symptom på bältros, särskilt om du har ett försvagat immunförsvar eller om symptomen kvarstår eller förvärras. Bältros som påverkar ögat kan leda till permanent blindhet om du inte får akut vård.

  Förebyggande

  Undvik att röra vid utslag och blåsor hos personer med bältros eller vattkoppor om du aldrig har haft vattkoppor eller fått vaccin mot vattkoppor.

  Vattkoppevaccinet kan rekommenderas för tonåringar eller vuxna som aldrig haft vattkopporMedicinska rön har visat att äldre vuxna som får vaccinet är mindre troligt att få komplikationer av bältrosVuxna äldre än 60 borde få vaccinet som en del av rutinsjukvård.

  Se: Vattkoppor vaccin.