Sjukdomens förekomst, riskfaktorer, symptom och behandling samt prognos

Barotrauma (Tryckskillnadsskador)

Sjukdom, symptom, orsaker, behandling samt förebyggande av Barotrauma (Tryckskillnadsskador)

Definition

Öron barotrauma är obehag och eventuella skador i örat på grund av tryckskillnader mellan insidan och utsidan av trumhinnan.

Alternativa namn

Barotitis media; barotrauma, Öron popping, tryck-relaterad öronsmärta, örontrumpeten dysfunktion.

Orsaker, förekomst och riskfaktorer

Lufttrycket i mellanörat är vanligtvis desamma som lufttrycket utanför kroppen genom att örontrumpeten förbinder mellanörat och baksidan av näsa och övre svalg.

Att svälja eller gäspa gör att örontrumpeten öppnas och tillåter luften att flöda in i eller ut ur mellanörat, vilket håller lufttrycket på båda sidor av trumhinnan lika. Om örontrumpeten är blockerad, är lufttrycket i mellanörat annorlunda än trycket på utsidan av trumhinnan. Detta orsakar barotrauma.

Många människor upplever barotrauma någon gång. Barotrauma uppkommer vanligtvis med snabba höjdförändringar, som att flyga, dykning eller köra bland bergen. Andra orsaker är nästäppa av allergier, förkylningar, eller en övre luftvägsinfektion.

Blockering av örontrumpeten kan också ske innan födseln (kongenital) eller det kan bero på svullnad i halsen.

Symptom

Om tillståndet är svårt eller långvarigt:

Tecken och tester

Vid en kontroll av örat, kan läkaren se en liten bula utåt eller inåt av trumhinnan. Om villkoret är allvarlig, kan det finnas blod bakom trumhinnan.

Svår barotrauma kan vara svårt att skilja från en öroninfektion.

Behandling

För att lindra värk i öronen eller obehag, försök först öppna örontrumpeten och lätta på trycket genom att.

  • Tugga tuggummi
  • Andas in, och sedan försiktigt andas ut medan du håller näsborrarna stängda
  • Sug på godis
  • Gäspa

När du flyger, sov inte under nedstigningen. Utför dessa åtgärder ofta för att öppna örontrumpeten. För spädbarn och barn kan det vara bra att amma eller smutta på en dryck under nedstigningen.

Dykare bör sjunka och stiga långsamt. Dykning medan du har allergier eller en infektion i luftvägarna är farligt, för barotrauma kan vara allvarligt.

Om egenvård försök inte avlastar din obehag inom några timmar, eller om barotrauma är allvarlig, kan du behöva läkarvård.

Mediciner rekommenderade kan vara:

  • Antihistaminer
  • Decongestants tas genom munnen eller genom en nässpray
  • Steroider

Dessa mediciner kan lindra nästäppa och låta örontrumpeten öppnas. Antibiotika i tid kan förebygga öroninflammation om barotrauma är svår.

Om röret inte går att öppna med andra behandlingar, kan operation bli nödvändig. Ett kirurgiskt snitt görs i trumhinnan för att trycket ska bli lika och vätska dräneras, men operation är sällan nödvändigt.

Om du måste göra täta höjdförändringar eller om du är mottagliga för barotrauma, kan du ha rör kirurgiskt placerade i trumhinnan.

Förväntningar (prognos)

Barotrauma brukar vara godartad och svara på egenvård. Hörselnedsättning är nästan alltid tillfällig.

Komplikationer

Ring din vårdgivare

Prova hemvårdsåtgärder först. Om du inte kan lindra obehaget av barotrauma i ett par timmar, ring för ett möte med din vårdgivare.

Ring din leverantör om du har barotrauma och nya symptom utvecklas, särskilt:

  • Avlopp från örat
  • Feber
  • Svår värk i öronen

Förebyggande

Du kan använda nasala antihistaminer innan höjdförändringar. Försök att undvika höjdförändringar medan du har en övre luftvägsinfektion eller allergi attack.