Sjukdomens förekomst, riskfaktorer, symptom och behandling samt prognos

Blöjeksem

Sjukdom, symptom, orsaker, behandling samt förebyggande av Blöjeksem

Definition

Dermatit på skinkorna, könsorgan, nedre delen av magen, eller lårens veck hos ett spädbarn eller småbarn kallas blöjeksem.

Det yttre lagret av huden bildar normalt en skyddande barriär som hindrar infektionen, då barriären penetreras, kan barnet får utslag i det område som täcks av blöjan.

Beskrivning

Blöjeksem är resulterar av långvarig kontakt med irriterande ämnen såsom fukt, kemiska ämnen, och friktion.

Urinammoniak, som bildas vid blandning av urea och avföringsbakterier är irriterande för känslig hud. Ammoniak i sig orsakar inte hudskador. Bara hud som skadats av en tät blöja och återkommande urin och avföringskontakt är benägen att skadas av ammoniak i urinen. Otillräckligt vätskeintag, värme och rengöringsmedel i blöjor förvärrar tillståndet. Anfall av diarré kan snabbt orsaka utslag hos de flesta barn. Blöjeksem börjar med rodnad i perianala regionen.

Demografi

Blöjexem uppträder hos spädbarn i blöjåldern.

Blöjhudutslag förekommer hos cirka 10 procent av spädbarn och är vanligast i åldrarna sju till nio månader. Vissa spädbarn verkar predisponerade för blöjaexem. Dessa barn har så känslig hud att blöjaexem kan bli ett problem från de första dagarna i livet.

Orsaker och symptom

När föräldrar och vårdnadshavare inte byter barnets blöjor ofta kommer avföring i kontakt med huden och irritation uppstår.

Urin som är kvar i blöjor för länge bryts ner till ammoniak, en kemikalie som är irriterande för hud. Dermatit av denna typ är vanligast under andra halvan av det första levnadsåret då barnet producerar en större mängd urin.

När blöjområdet har långvarig hudkontakt med väta sköljs hudens naturliga oljor bort och det yttre lagret av hud skadas. Det ger en ökad känslighet för infektioner av bakterier.

Ibland kan kemikalier i rengöringsmedel bidra till kontakteksem.

Dessa utslag bör upphöra så snart de kemikalierna tas bort. Underlåtenhet att åtgärda tillståndet kan leda till en sekundär infektion som är svårare att lösa.

En annan infektiös orsak till blöjeksem är impetigo.

Detta bakterieinfektion kännetecknas av blåsor med sekret och skorpa.

Ring din vårdgivare

Föräldrar bör kontakta barnets vårdgivare av följande skäl:

 • nyfödd med utslag ser sjukt ut eller har feber
 • utslag ser infekterat ut (finnar, blåsor, bölder, vätskande sår, gula skorpor, röda strimmor)
 • Klarröda hudutslag/" rel="nofollow">hudutslag flagnar sedan av och blöder
 • utslag utanför blöjområdet
 • utslag är smärtsamma och svarar inte på vård i hemmet

Diagnos

Diagnosen ställs genom att undersöka blöjområdet och utifrån historien om uppkomsten och varaktigheten av skador.

Förekomsten av hudskador innebär att barnet har blöjeksem.

Det finns dock flera typer av utslag som kan behöva särskild behandling för att läka. Det är nyttigt att kunna urskilja dem genom deras utseende och orsaker.

Ett barn med ett utslag som inte klaras upp inom två till tre dagar eller utslag med blåsor eller blödning bör få en utvärdering och vård eller sjukhusspersonal.

Behandling

Antibiotika skrivs ut för utslag som orsakas av bakterier och impetigo.

Receptfria svampdödande krämer används ofta för att behandla utslag till följd av svamp.

Om lokal behandling inte är effektiv, kan en oral antimykotisk medicin föreskrivas. Behandling av blöjexem hos unga spädbarn bör omfatta orala droppar för att behandla en Candida i munnen och tarmen för att undvika återinfektion.

Milda steroidkrämer, till exempel.

0,5-1 procent hydrokortison kan användas för att behandla seborroiskt eksem och intertrigo. Receptbelagda starkare krämer behövs för korttidsbehandling av envisa fall. Intertrigo kan behandlas med en kombination av hydrokortison och anti-svamp krämer.

Komplikation

Den viktigaste komplikationen är sekundär infektion av jäst eller bakterier.

Hemvård

Bra blöjhygien förhindrar eller rensar upp många enkla fall av blöjeksem.

Många utslag kan behandlas enligt följande:

 • Byt blöjor ofta
 • Håll området rent och torrt
 • Kontrollera blöjan ofta, varje timme om barnet har utslag och byt blöja så snart den är våt eller smutsig. Kontrollera minst en gång under natten. God luftcirkulation är också viktigt för frisk hud. Spädbarn bör tillbringa viss tid utan blöja. En bomullsfilt med plastbaksida kan skydda sängen medan barnet är utan blöjan.
 • Frekvent och kraftig tvätt med tvål kan ta bort barnets huds skyddande naturliga barriär
 • Tvätta försiktigt men grundligt, inklusive i hudveck. Vanligt vatten kan vara det bästa rengöringsmedel när det förekommer utslag. Tvätta med ljummet vatten i en sprayflaska (eller ge ett snabbt bad) och klappa sedan huden torr med handduk för att undvika irritation.
 • Istället för rengöring av barnets stjärt med en fuktig trasa eller tvättlapp, håll blöjområdet över handfatet och låt varmt vatten skölja över den inflammerade huden
 • Torka sedan området med hjälp av en hårfön inställd på kyla. Tvätt med vanligt vatten och torkning med luft är lugnande för öm hud, det påskyndar läkning genom att minska friktionen i området. Vissa våtservetter innehåller alkohol eller kemikalier som kan vara irriterande och bara göra blöjeksem värre
 • Föräldrarna kan sätta barnet i en bassäng eller ett badkar med ljummet vatten i flera minuter vid varje blöjbyte
 • Eller de kan hälla varmt vatten från en tillbringare eller använd en sprutflaska. Man bör inte använda tvål om det inte finns klibbig avföring, men då kan en mild flytande tvål i ett handfat med varmt vatten vara effektivt.
 • Låt huden vara blöjfri en stund
 • Använd inte lufttäta gummibyxor över blöjområdet
 • Vissa tyg eller tyg-liknande blöjor främjar bättre luftcirkulation än plastblöjor.

  Nutrition

  Vad barnet äter kan göra en skillnad i avföringsfrekvens och surhet.

  Barn som ammas har normalt mindre problem med utslag. När du lägger till en ny mat till kosten, bör barnet följas noggrant för att se om utslag visas runt barnets mun eller anus. Om det gör det, bör det nya livsmedel undvikas tillfälligt.

  Bebisar som tar antibiotika är mer benägna att få utslag på grund av svamp.

  För att bidra till den goda bakterietillväxtens återgång till det normala, kan Lactobacillus bifidus läggas till kosten. Den finns i pulverform från de flesta hälsokostbutiker.

  Naturläkemedel

  Vissa naturläkemedel som kan vara användbara vid blöjeksem.

  Calendula minskar inflammation, stramar vävnader, och desinficerar. Det rekommenderas för seborroiskt eksem samt för allmän inflammation i huden. Salvan bör appliceras vid varje blöjbyte. Skogsstjärnesalva kan också lugna irriterad hud när det appliceras en eller två gånger dagligen.

  Prognos

  Med rätt behandling av dessa utslag blir de oftast bättre inom tre dagar om det inte finns något underliggande hälsoproblem eller hudsjukdom.

  Om utslag inte förbättras med behandling, då har barnet förmodligen en svampinfektion. I så fall blir utslagen klarröda och täcker ett stort område, och är omgivet av röda prickar. För svampinfektion, behöver barnet en speciell kräm.

  Förebyggande

  Att byta blöja omedelbart och bra rengöring är de bästa åtgärden som en förälder kan vidta för att förhindra blöjeksem.

  Föräldrarnas oro

  I händelse av misstänkt svamp, kan en matsked äppelcidervinäger i en kopp varmt vatten användas för att tvätta blöjområdet.

  Detta blandas noga och försurar hudens pH tillräckligt för att hämma jästens tillväxt.

  Skyddande salvor kan vara användbara för att behandla utslag.

  De som innehåller zinkoxid är särskilt effektiva. Dessa krämer och salvor skydda redan irriterad hud. Majsstärkelse pulver är lugnande på fuktiga utslag, såsom impetigo.

  Viktiga begrepp

  Dermatit - Hudinflammation.

  Blöjdermatit (utslag) - en inflammatorisk reaktion på irritation i blöjområdet.

  Impetigo - En bakteriell infektion i huden som kännetecknas av blåsor på huden.

  Lactobacillus bifidus - En bakterie som uppräthåller en god bakteriflora i kroppen. Finns naturligt i bröstmjölk och har den egenskapen att den stör tillväxten av patogena bakterier i mage och tarm hos spädbarn, minskar förekomsten av diarré

  Lactobacillus bifidus kan tillsättas modersmjölksersättning för att kontrollera diarré