Sjukdomens förekomst, riskfaktorer, symptom och behandling samt prognos

Botulism

Sjukdom, symptom, orsaker, behandling samt förebyggande av Botulism

Definition

Botulism är en sällsynt men allvarlig sjukdom som orsakas av bakterien Clostridium botulinum.

Bakterierna kan komma in i kroppen via sår, eller de kan leva i felaktigt packade konserver.

Orsaker, förekomst och riskfaktorer

Clostridium botulinum finns i jord och orenat vatten i hela världen.

Den producerar sporer som överlever i felaktigt konserverade konserver där de producerar toxin. När de äts kan även små mängder av detta gift leda till allvarlig förgiftning.

De livsmedel som oftast förorenas är hem-konserverade grönsaker, saltat fläsk och skinka, rökt eller rå fisk och honung eller majssirap.

Botulism kan också uppstå om Clostridium botulinum kommer in i öppna sår och bildar toxin där.

Infant botulism uppstår när levande bakterier eller dess sporer äts och växer inom barnets mag-tarmkanalen.

Den vanligaste orsaken till botulism hos spädbarn är att de äter honung eller majssirap.

Clostridium botulinum förekommer också normalt i avföringen hos vissa spädbarn.

Symptom

Debuterar vanligen 8 till 36 timmar efter intag av förorenade livsmedel.

Det finns INGEN feber med denna infektion.

Hos vuxna kan symptomen inkludera:

Symptom hos spädbarn kan vara:

Tecken och tester

Läkaren kommer att utföra en fysisk undersökning.

Det kan vara tecken på:

  • Frånvarande eller minskade djupa senreflexer
  • Utebliven eller minskad kräkreflexen
  • Ögonlocksplastik hängande
  • Muskelfunktionen / känsla förlust
  • Paralyserad tarm
  • Talsvårigheter
  • Urinretention med oförmåga att urinera

Blodprover kan göras för att identifiera toxinet.

En odlingskultur av det misstänkta livsmedlet för att bekräfta botulism kan också göras på laboratorie.

Behandling

Botulinus antitoxin ges.

Andningsproblem kräver sjukhusvistelse.

Vårdteamet kommer att etablera en fri luftväg och ge stödjande terapi. Ett rör kan sättas in genom näsan eller munnen till luftstrupen för att ge en luftväg. En andningsmaskin kan behövas.

Intravenösa vätskor kan ges när patienten har svårigheter att svälja.

Ett inmatningsrör kan sättas in i näsan.

Prognos

Omedelbar behandling minskar signifikant risken för dödsfall.

Komplikationer

  • Aspirationspneumoni och infektion
  • Långvariga svaghet
  • Nervsystemet problem i upp till 1 år
  • Andnöd

Ring din vårdgivare

Ta dig till akuten eller ring 112 eller det lokala nödnumret om du misstänker botulism.

Förebyggande

Ge aldrig honung eller majssirap till spädbarn under 1 år. Inte ens bara ett litet smakprov på en napp.

Förhindra spädbarnsbotulism genom att enbart amma, om det är möjligt.

Kasta alltid bort utbuktande burkar eller illaluktande konserverade livsmedel.

Sterilisering av hemkonserverade livsmedel genom tryckkokning i 250 grader Fahrenheit i 30 minuter kan förhindra botulism.

Håll folie förpackade bakad potatis varmt eller i kylskåp, inte i rumstemperatur.