Sjukdomens förekomst, riskfaktorer, symptom och behandling samt prognos

Förstoppning

Sjukdom, symptom, orsaker, behandling samt förebyggande av Förstoppning

Orsaker och symptom

Förstoppning beror ofta på brist på motion, att man druckit för lite vatten, eller från en diet som inte innehåller en tillräcklig mängd av fiberrika livsmedel, såsom bönor, spannmål kli, frukt, råa grönsaker, ris och fullkornsprodukter.

Andra orsaker till förstoppning inkluderar analfissur (en reva eller spricka i slemhinnan i anus), kronisk njursvikt, kolon eller ändtarmscancer, depression, hyperkalcemi (onormalt höga nivåer av kalcium i blodet), hypotyreos (underaktiv sköldkörtel); sjukdom som kräver sängläge, colon irritabile, eller stress.

Förstoppning kan också vara en biverkning av:

 • aluminiumsalter i antacida
 • antihistaminer
 • antipsykotiska läkemedel
 • acetylsalicylsyra
 • belladonna (Atopa belladonna, källa till atropin, en medicin som används för att lindra spasmer och vidga pupillen i ögat)
 • betablockerare (läkemedel som används för att stabilisera oregelbundna hjärtslag, sänka högt blodtryck och minska bröstsmärta)
 • blodtrycksmediciner
 • kalciumblockerare (läkemedel som ordineras för behandling av högt blodtryck, bröstsmärta, vissa typer av oregelbundna hjärtslag och stroke, och vissa icke-hjärtrelaterade sjukdomar)
 • diuretika (läkemedel som främjar bildning och utsöndring av urin)
 • järn eller kalciumtillskott
 • narkotika (potentiellt beroendeframkallande läkemedel som lindrar smärta och orsaka humörsvängningar)
 • tricykliska antidepressiva (läkemedel ordineras för behandling av kronisk smärta, depression, huvudvärk, och andra sjukdomar)

En vuxen som är förstoppad kan känna sig uppsvälld, ha huvudvärk eller svullen buk. Hen kan också känna smärta vid tarmrörelserna.

En förstoppad baby gråter ofta och drar benen mot buken, eller böjer ryggen i båge när de bajsar.

Diagnos

Alla blir förstoppade då och då, men en läkare bör kontaktas om betydande förändringar i tarmens mönster förekommer i mer än en vecka eller om symptomen fortsätter mer än tre veckor efter ökad aktivitet och fiber och vätskeintag.

Patientens berättelse och sjukdomshistoria hjälper en primärvårdsläkare att diagnostisera.

Läkaren använder fingrarna för att käna på buken och kan utföra en rektalundersökning. Andra diagnostiska förfaranden inbegriper ett barium lavemang, som påvisar stopp inne i tarmen, laboratorieanalys av blod och avföringsprover för inre blödningar eller andra symptom på systemisk sjukdom, och en sigmoidoskopi (undersökning av sigmoideum området i tjocktarmen med en flexibel slang utrustad med ett förstoringsglas)

Fysiska och psykologiska bedömningar och en detaljerad historia av tarmvanor är särskilt viktigt när en äldre person klagar på förstoppning.

Definition

Förstoppning är ett akut eller kroniskt tillstånd där tarmtömning förekommer mindre ofta än vanligt eller består av hård, torr avföring som är smärtsam eller svår att få ut.

Tarmvanor varierar, men en vuxen som inte har haft en avföring på tre dagar eller ett barn som inte har haft en avföring på fyra dagar kan anses förstoppad.

Beskrivning

Förstoppning är ett vanligt hälsoproblem.

Förstoppning kan uppstå i alla åldrar.

Förstoppning är vanligare hos kvinnor än hos män och inträffar ofta under graviditeten.

Även äldre personer (särskilt kvinnor) är mer benägna att drabbas av förstoppning.

Även om detta tillstånd sällan är allvarligt, kan det leda till:

 • tarmobstruktion
 • kronisk förstoppning
 • hemorrojder (en massa av dilaterade vener i svullna vävnader runt anus)
 • bråck (en utbuktning av ett organ genom en reva i muskeln väggen)
 • spastisk kolit (colon irritabile, ett tillstånd som kännetecknas av omväxlande perioder av diarré och förstoppning)
 • beroende av laxeringsmedel

Kronisk förstoppning kan vara ett symptom på kolorektal cancer, depression, diabetes, tarmfickor, blyförgiftning, eller Parkinsons sjukdom.

Hos äldre eller funktionshindrade kan förstoppning vara ett symptom på tarmimpaktion, ett mer allvarligt tillstånd där avföringen är fast i den nedre delen av tjocktarmen.

En läkare skall tillkallas om en äldre eller funktionshindrad person är förstoppad under en vecka eller mer eller om ett barn verkar vara förstoppat.

En läkare ska alltid underrättas när förstoppning inträffar efter att man börjat tagit en ny medicin, vitamin eller mineraltillskott eller dessa åtföljs av blod i avföringen, förändringar i tarmmönster, eller feber och buksmärta.

Behandling

Om förändringar i kost och aktivitet misslyckas med att lindra tillfällig förstoppning, kan receptfria laxermedel användas ett par dagar.

Preparat som mjukar upp avföringen (kli, psyllium etc) ger en långsammare effekt men är säkrare än Epsomsalter och andra starka laxermedel eller naturläkemedel eller laxermedel som innehåller senna (Cassia senna) eller havtorn (Rhamnus purshianna), som kan skada nerver och slemhinnor i kolon.

En kvinna som är gravid bör aldrig använda laxeringsmedel.

Inte heller den som upplever buksmärtor, illamående eller kräkningar.

Ett varmvatten eller mineraloljelavemang kan lindra förstoppning, och en icke-lättsmält socker- (Laktulos) eller elektrolytlösning rekommenderas för vuxna och äldre barn med envisa symptom.

Alternativ behandling

Inledningsvis kommer det att föreslås att patienten dricker en tillräcklig mängd vatten varje dag (sex till åtta glas), motionerar regelbundet, och äter en kost rik på lösliga och olösliga fibrer.

Lösliga fibrer innehåller pektin, lin, och gummi, olösliga fibrer inkluderar psyllium samt kli från spannmål som vete och havre. Färska frukter och grönsaker innehåller både lösliga och olösliga fibrer. Ricinolja, applicerad lokalt på buken eller en värmekälla (en värmedyna eller varmvattenflaska) på buken kan hjälpa till att lindra förstoppning när den används varje kväll under 20-30 minuter.

Akupressur

Denna nållösa form av akupunktur sägs också kunna få buken att slappna av och stimulera regelbundna tarmrörelser där diet och motion inte gör det.

Den akupressurpunkt som stimuleras med fingertoppen ligger ungefär 7 cm nedanför naveln.

Akupressur kan också tillämpas på de yttre kanterna av ena armbågens globlinje i 30 sekunder innan du trycker på veck i den andra armbågen.

Aromaterapi

Sex droppar rosmarin (Rosmarinus officinalis) och sex droppar timjan (Thymus spp.

) Utspädd med en halv deciliter mandelolja, olivolja eller annan olja kan lindra förstoppning när den används för att massera buken.

Växtbaserade terapi

En mängd olika växtbaserade behandlingar kan vara användbart vid behandling av förstoppning.

Flera örter, inklusive kamomill (Matricaria recutita), maskros (Taraxacum mongolicum) och kardborre (Arctium lappa), stimulerar rörligheten för mag-och utsöndrande system. Det finns också "laxerande" örter som hjälper till med avföringen. Två av dessa är senna (Cassia senna) och havtorn (Rhamnus purshiana). Dessa "laxerande" örter kan ibland orsaka kramper (blanda dem med en lugnande ört som fänkål eller kummin som kan bidra till att minska kramp) Både senna och havtorn är kraftfulla örter som patienten kan bli beroende av.

Massage

Att massera benet från knä till höft på morgonen, på kvällen, och innan du försöker tömma tarmen sägs lindra förstoppning.

Yoga

Knä-bröst position, sägs lindra gas och stimulera bukorganen:

 • stå rakt med armarna i sidorna
 • lyft höger knä mot bröstet
 • tag i höger fotled med vänster hand
 • dra in benet så nära bröstet som möjligt
 • inneha ställningen i cirka åtta sekunder
 • upprepa dessa steg med vänster ben

Cobra ställningen, som kan upprepas fyra gånger per dag, innebär:

 • liggande på magen med benen ihop
 • placera handflatorna strax nedanför axlarna, hålla armbågarna nära kroppen
 • Andas in, lyft sedan huvudet (ansiktet framåt) och bröst från golvet
 • håll naveln i kontakt med golvet
 • Titta så långt uppåt som möjligt
 • håll denna position i tre till sex sekunder
 • utandning och sänka bröstkorgen

Prognos

Förändringar i kost och motion eliminerar i regel problemet.

Förebyggande

De flesta västerlänningar konsumerar mellan 11-18 gram fibrer per dag.

Intag av 30 gram fibrer och mellan sex och åtta glas vatten varje dag kan i allmänhet förebygga förstoppning.

Trettiofem gram fibrer per dag (en mängd motsvarande fem portioner frukt och grönsaker, och en stor skål med fiberrika spannmålsprodukter kan lindra förstoppning.

Daglig användning av 500 mg C-vitamin och 400 mg magnesium kan förhindra förstoppning.

Om det inte hjälper kan dosen ökas med 100 mg per dag, upp till maximalt 5000 mg C-vitamin och 1000 mg magnesium. Om man istället får diarré ska man minska dosen till en nivå innan man fick diarré

Att sitta på toaletten i 10 minuter vid samma tidpunkt varje dag, helst efter en måltid, kan framkalla regelbundna tarmrörelser.

Detta kanske inte inträffar förrän efter ett par månader. Det är också viktigt att uträtta sina behov när det tränger på och inte hålla tillbaka.

Fiberkosttillskott som innehåller psyllium (Plantago psyllium) brukar vara effektivt inom cirka 48 timmar och kan användas varje dag utan att orsaka beroende.

Pulveriserad linfrö (Linium usitatissimum) fungerar på samma sätt. Olösliga fibrer, som vete eller havrekli, är lika effektivt som psyllium, men kan ge gaser i magen till en början.