Sjukdomens förekomst, riskfaktorer, symptom och behandling samt prognos

Halsont (Ont i halsen)

Sjukdom, symptom, orsaker, behandling samt förebyggande av Halsont (Ont i halsen)

Definition

Halsont, även kallad faryngit, är en smärtsam inflammation i slemhinnorna i svalget. Det är ett symptom på många förhållanden, men oftast förknippas med förkylningar eller influensa. Halsont kan orsakas av antingen virus eller bakteriella infektioner eller miljöförhållanden. De flesta halsont läker utan komplikationer, men de bör inte ignoreras eftersom vissa utvecklas till allvarliga sjukdomar.

Beskrivning

Nästan alla får ont i halsen vid ett eller annat tillfälle, även om barn i barnomsorgen eller grundskolan har det oftare än ungdomar och vuxna. Halsont är vanligast under vintermånaderna då övre luftvägsinfektioner (förkylning) är mer frekventa.

Halsont kan antingen vara akut eller kroniskt. Akut halsont är det vanligare. De verkar plötsligt och varar från tre till omkring sju dagar. Ett kroniskt halsont varar mycket längre och är ett symptom på en olöst bakomliggande sjukdom eller sjukdom, till exempel en sinus-infektion.

Orsaker och symptom

Halsont kan ha många olika orsaker, och kanske eller kanske inte åtföljs av förkylningssymptom, feber eller svullna lymfkörtlar. Korrekt behandling beror på orsaken till halsont.

Viralt halsont

Virus orsakar 90-95% av allt halsont. Förkylnings och influensa virus är de största bovarna. Dessa virus orsakar en inflammation i halsen och ibland tonsillerna (halsfluss). Förkylningssymptom åtföljs nästan alltid av viralt orsakad ont i halsen. Dessa kan bestå av en rinnande näsa, hosta, täppt, heshet, konjunktivit, och feber. Nivån på ont i halsen varierar från obehagliga till olidlig, när det är smärtsamt för patienten att äta, andas, svälja eller tala.

En annan grupp av virus som orsakar halsont är Adenovirus. Dessa kan också orsaka infektioner i lungor och öron. Förutom ont i halsen, symptom som följer med ett adenovirus infektion inkluderar hosta, rinnande näsa, vita knölar på tonsiller och svalg, mild diarré, kräkningar och utslag. Detta halsont varar cirka en vecka.

En tredje typ av virus som kan orsaka svår halsont är Coxsackie virus. Det kan orsaka en sjukdom som kallas Herpangina. Även alla kan få Herpangina, är det vanligast hos barn upp till tio års ålder och är vanligare på sommaren eller tidig höst. Herpangina kallas ibland sommar halsont.

Tre till sex dagar efter att ha utsatts för viruset, utvecklar en smittad person plötsligt ont i halsen som åtföljs av en betydande feber. Små gråvita blåsor bildas i halsen och i munnen. Dessa utvecklas sedan till små sår. Smärtan i halsen är ofta svår, speciellt när man sväljer. Den drabbade kan bli uttorkad om de är ovilliga att äta eller dricka på grund av smärtan. Dessutom kan personer med Herpangina kräkas, ha magsmärtor, och i allmänhet känna sig sjuka och eländiga.

En annan vanlig orsak till viralt halsont är körtelfeber (mononukleos). Mononukleos uppstår när Epstein-Barr-virus infekterar en viss typ av lymfocyter. Infektionen sprider sig till lymfsystemet, andningsorganen, lever, mjälte och hals. Symptom uppträder 30-50 dagar efter exponeringen.

Körtelfeber eller mononukleos, som ibland också kallas kysssjukan, är mycket vanlig. Det uppskattas att vid en ålder av 35-40, kommer 80-95% av västerlänningar ha haft körtelfeber. Ofta är symptomen lindriga, särskilt hos små barn, och diagnostiseras som en förkylning. Eftersom symptomen är allvarligare hos ungdomar och vuxna, är fler fall diagnostiseras som monomucleosis i denna åldersgrupp. En av de viktigaste symptomen på körtelfeber är ett allvarligt ont i halsen.

Även om en rinnande näsa och hosta är mycket mer benägna att följa med ett halsont som orsakas av ett virus än en som orsakas av en bakterie, finns det inget absolut sätt att berätta vad som orsakar halsont utan ett laboratorietest. Viralt halsont är smittsam och överförs direkt från person till person genom hosta och nysningar.

Bakteriell halsont

5-10% av allt halsont orsakas av bakterier. Den vanligaste bakteriella halssmärtan resultat av en infektion av grupp A streptokocker. Vem som helst kan få ont i halsen p.g.a. streptokocker, men det är vanligast hos barn i skolåldern.

Faryngeal gonorré, en sexuellt överförbar bakteriell sjukdom, orsakar kraftigt halsont. Gonorré i svalget överförs genom att ha oralsex med en smittad person.

Icke-infektionsrelaterat halsont

Inte alla halsont orsakas av infektion. Postnasalt dropp kan irritera hals och orsaka smärta. Det kan orsakas av hösnuva och andra allergier som irriterar bihålorna. Miljö- och andra villkor, såsom storrökare eller passiv rökning, stor alkoholkonsumtion, andas förorenad luft eller kemiska ångor eller svälja ämnen som brinner eller river upp halsen kan också orsaka faryngit. Torr luft, som det i flygplan eller genom varmluftsugnar, kan ge svalgirritation. Människor som andas genom munnen på natten på grund av nästäppa får ofta ont i halsen som förbättras under dagen. Halsont orsakat av miljöfaktorer är inte smittsamt.

Diagnos

Det är lätt för människor att berätta om de har ont i halsen, men svårt att veta vad som orsakat det utan laboratorietester. De flesta halsont är små och läka utan några komplikationer. Ett litet antal bakterierrelaterat halsont kan utvecklas till allvarliga sjukdomar. På grund av detta är det lämpligt att se en läkare om ont i halsen varar mer än några dagar eller åtföljs av feber, illamående eller buksmärtor.

Diagnos av ont i halsen av en läkare börjar med en fysisk undersökning av halsen och bröstet. Läkaren kommer också att leta efter tecken på annan sjukdom, till exempel en sinus-infektion eller bronkit. Eftersom både bakterier och virus halsont är smittsamma och enkelt transporteras från person till person, kommer läkaren att söka information om huruvida patienten har träffat andra människor med influensa, halsont eller förkylning.

Om mononukleos misstänks, kan läkaren göra en mono spot test för att leta efter antikroppar som tyder på förekomst av Epstein-Barr-virus. Testet är billigt, tar bara några minuter och kan göras på en läkares kontor. En billig blodprov kan också fastställa förekomsten av antikroppar mot viruset mononukleos.

Behandling

Effektiv behandling varierar beroende på orsaken till halsont. Lika frustrerande som det kan vara för patienten, läker viralt halsont bäst utan läkemedelsbehandling. Antibiotika har ingen effekt på en viralt orsakad sjukdom. Det förkortar inte längden på sjukdom, och inte heller minskar det symptomen.

Halsont orsakat av streptokocker eller annan bakterier måste behandlas med antibiotika. Penicillin är den vanligaste medicinen. Oral penicillin måste tas i 10 dagar. Patienter behöver ta hela mängden av antibiotika som ordinerats, även efter att symptomen av halsont förbättrats. Avslutas antibiotikakuren för tidigt kan det leda till en återgång av halsont. Ibland kan en enda injektion av långverkande penicillin ges i stället för 10 dagars oral behandling. Dessa mediciner kostar i allmänhet under $ 15

Eftersom mononukleos orsakas av ett virus, finns det ingen specifik behandling tillgänglig. Vila, en hälsosam kost, mycket vätska, vilket begränsar tung träning och tävlingsidrott, och behandling av värk med paracetamol (Datril, Tylenol, Panodil) eller ibuprofen (Alvedon, Nuprin, Motrin, Medipren) kommer att hjälpa sjukdom passera. Nästan 90% av mononukleos infektioner är lindriga. Den smittade personen får normalt inte sjukdomen igen.

När det gäller kronisk halsont, är det nödvändigt att behandla den bakomliggande sjukdomen för att bota halsont. Om ett halsont orsakas av miljöfaktorer, bör de försvårande stimulansen tas bort från den drabbades omgivningen.

Hemvård för ont i halsen

Oavsett orsaken till ont i halsen, finns det vissa hemvårdsåtgärder man kan ta för att lindra sina besvär. Dessa inkluderar:

 • Paracetamol eller ibuprofen mot smärta. Acetylsalicylsyra bör inte ges till barn genom att det associeras med ökad risk för Reyes syndrom, en allvarlig sjukdom

 • gurgla med varmt te eller varmt salt vatten genom att tillsätta 1 tsk salt till 2,5dl vatten
 • dricka mycket vätska, men undviker sura safter som apelsinjuice, vilket kan irritera hals
 • äta mjuk, näringsrik mat som nudelsoppa och undvika kryddstark mat
 • avstå från rökning
 • vila tills febern är borta, gradvis återgång till ansträngande aktiviteter
 • en rumsluftfuktare kan göra att smärtan i halsen lindras
 • antiseptiska sugtabletter och spray kan förvärra halsont snarare än förbättra den
 • Alternativ behandling

  Alternativ behandling är inriktad på att lindra symptomen av halsont att använda örter och botaniska läkemedel.

  • Aromterapeuterna rekommendera att inandas dofter av eteriska oljor av lavendel (Lavandula officinalis), timjan (Thymus vulgaris), eukalyptus (Eycalyptus globulus), salvia (Salvia officinalis), och sandelträ
  • Ayurvedisk läkare föreslå gurgla med en blandning av vatten, salt och gurkmeja (Curcuma longa) pulver eller adstringentia såsom alun, sumak, salvia, och bayberry (Myrica spp.)
  • Naturläkare rekommenderar Osharot (Ligusticum porteri) invärtes mot infektion eller att dricka ingefära (Zingiber officinale) eller alm (Ulmus fulva) te mot smärtan
  • Homeopater kan behandla halsont med superdiluterade lösningar av Lachesis Belladonna Phytolacca), gul jasmin (Gelsemium), eller kvicksilver
  • Näringsrekommendationerna innehålla zink sugtabletter varannan timme tillsammans med vitamin C med bioflavonoider, vitamin A och beta-karoten tillskott

   Prognos

   Halsont orsakas av en virusinfektion klarnar i allmänhet upp på egen hand inom en vecka utan komplikationer. Undantaget är mononukleos. Nittio procent av fallen av mononukleos klaras upp utan medicinsk åtgärd eller komplikationer, så länge uttorkning inte inträffar. Hos små barn kan symptomen varar endast en vecka, men hos ungdomar kan symptomen vara längre. Vuxna över 30 år har mest allvarliga och långvariga symptom. Vuxna kan behöva upp till sex månader att återhämta sig. I alla åldersgrupper trötthet och svaghet kan fortsätta upp till sex veckor efter andra symptom försvinner.

   I sällsynta fall av mononukleos, kan andning hindras på grund av svullna tonsiller, polyper, och lymfkörtlar. Om detta inträffar, bör patienten söka omedelbar akut vård.

   Patienter med bakteriell halsont börjar mår bättre inom 24 timmar efter påbörjad antibiotikabehandling. Obehandlade streptokocker i hals har potential att orsaka scharlakansfeber, njurskada, eller reumatisk feber. Scharlakansfeber orsakar utslag, och kan orsaka hög feber och kramper. Reumatisk feber orsakar inflammation i hjärtat och skador på hjärtklaffarna. Antibiotika under den första veckan av en streptokockinfektion kommer att förhindra dessa komplikationer. Personer med halsfluss förblir smittsam, tills efter att de har tagit antibiotika i 24 timmar.

   Förebyggande

   Det finns inget sätt att undvika ont i halsen, men kan risken att få en eller går en vidare till en annan person skall minimeras genom:

   • tvätta händerna väl och ofta
   • undvika nära kontakt med någon som har ont i halsen
   • inte dela mat och bestick med någon
   • inte röka
   • stannar utanför förorenad luft

   Viktiga begrepp

   Antigen - främmande protein som kroppen reagerar genom att göra antikroppar.

   Konjunktivit - en inflammation i membranet som omger ögat, även känd som pink-eye.

   Lymfocyt - En typ av vita blodkropparLymfocyter spelar en viktig roll i kampen mot sjukdomen.

   Svalg - Svalget är den del av halsen som ligger mellan munnen och struphuvudet eller struphuvudet.

   Toxin - Ett gift. I fråga om scharlakansfeber utsöndras toxin som en biprodukt av tillväxten av streptokocker bakterier och orsakar utslag.