Sjukdomens förekomst, riskfaktorer, symptom och behandling samt prognos

Hirsutism

Sjukdom, symptom, orsaker, behandling samt förebyggande av Hirsutism

Definition

Onormal tillväxt av ansikts-eller kroppsbehåring hos kvinnor kallas hirsutism.

Beskrivning

Hirsutism är inte en sjukdomTillståndet utvecklas oftast under puberteten och blir mer uttalad som åren gårMen en ärftlig tendens, överproduktion av manligt könshormon (androgener), medicinering eller sjukdom, kan orsaka att det ska visas i alla åldrar.

Kvinnor som har hirsutism har vanligtvis oregelbunden menstruationscykelDe har ibland små bröst och djupa röster, och deras muskler och könsorgan kan bli större än kvinnor utan villkor.

Typer av hirsutism

Idiopatisk hirsutism är förmodligen ärftlig, eftersom det oftast finns inom familjer. Kvinnor med idiopatisk hirsutism har normal menstruationscykel och inga tecken på något av villkoren i samband med sekundär hirsutism.

Sekundär hirsutism är oftast förknippas med polycystiskt ovariesyndrom (en ärftlig hormonell sjukdom som kännetecknas av oregelbunden menstruation, avvikelser biokemiska och fetma)Denna typ av hirsutism kan även orsakas av:

 • funktionsbortfall i hypofysen eller binjurarna
 • användning av manliga hormoner eller minoxidil (Loniten), ett läkemedel som används för att vidga blodkärlen
 • binjurarna eller ovarialtumörer

Orsaker och symptom

Hirsutism är sällan orsakad av en allvarlig bakomliggande sjukdom. Graviditet stimulerar ibland dess utveckling. Hirsutism som utlöses av tumörer är mycket ovanligt.

Hårsäckar brukar bli utvidgat, och håren själva blir större och mörkare. En kvinna vars hirsutism orsakas av en ökning av manliga hormoner har ett mönster av hårväxt som liknar en mans. En kvinna vars hirsutism inte är hormonstyrd har långa, fina hår på hennes ansikte, armar, bröst och rygg.

Diagnos

Diagnosen bygger på en familjehistoria av hirsutism, en personlig historia av menstruationsoegentligheter, och maskulina drag. Laboratorietester behövs inte för att bedöma status för patienter vars menstruationscykler är normala och som har milda, gradvis utvecklad hirsutism.

En familjeläkare eller endokrinolog kan beställa blodtester för att mäta hormonnivåer hos kvinnor med långvariga menstruella problem eller allvarligare hirsutism. Datortomografiscan (CT-scan) används ibland för att utvärdera sjukdomar i binjurarna. Ytterligare diagnostik kan användas för att bekräfta eller utesluta underliggande sjukdomar.

Behandling

Primär hirsutism kan behandlas mekaniskt. Mekanisk behandling innebär blekning eller fysiskt ta bort oönskat hår genom:

 • skärning
 • elektrolys
 • rakning
 • tweezing
 • vaxning
 • hårborttagningsmedel

Låg-dos dexametason (ett syntetiskt adrenokortikal steroid), p-piller, eller mediciner som hämmar manliga hormoner (till exempel spironolakton) kan förskrivas till patienter vars tillstånd beror på hög androgen nivåer.

Behandling av sekundär hirsutism bestäms av den underliggande orsaken till tillståndet.

Prognos

P-piller kan stabilisera detta tillstånd hos varannan av de drabbade och förbättra det hos en av tio

När spironolakton (Aldactone) förskrivs för att undertrycka hårväxt, upplever 70% av patienterna förbättring inom sex månader. När kvinnor också tar p-piller, blir menstruationscykeln regelbunden och hårväxt ännu mer undertryckt .

Innehåll:
 1. Definition
 2. Beskrivning
 3. Typer av hirsutism
 4. Orsaker och symptom
 5. Diagnos
 6. Behandling
 7. Prognos

Sjukdom

Hirsutism


På engelska

Hirsutism


Symptom
Sjukdomskategori
Relaterade sjukdomar