Sjukdomens förekomst, riskfaktorer, symptom och behandling samt prognos

Hydrocele

Sjukdom, symptom, orsaker, behandling samt förebyggande av Hydrocele

Definition

En hydrocele är en vätskefylld säck längs sädesledare inom pungen.

Alternativa namn

Processus vaginalis.

Orsaker, förekomst och riskfaktorer

Hydroceles är vanliga hos nyfödda barn.

Under normal utveckling, går testiklarna ner längs en slang från buken till pungen. Hydrocele är resultatet när detta rör inte stängs. Vätska rinner från buken genom det öppna röret. Den vätskan byggs upp i pungen, där det blir instängt, vilket gör att pungen blir svullen.

Hydroceles går normalt bort några månader efter födseln, men utseendet kan oroa nyblivna föräldrar. Ibland kan en hydrocele vara associerad med ett ljumskbråck.

Hydroceles kan också orsakas av inflammation eller skada i testikeln eller bitestikeln, eller genom att vätska eller blod blockerar sädesledaren. Denna typ av hydrocele är vanligare hos äldre män.

Symptom

Det vanligaste symptomet är en smärtfri, svullen testikel, vilket känns som en vatten ballong. En hydrocele kan förekomma på ena eller båda sidorna.

Tecken och tester

Under en fysisk undersökning konstaterar läkaren oftast en svullen pung. Ofta kan testikeln inte märkas på grund av den omgivande vätskan. Storleken på vätskefylld säck kan ibland ökas och minskas med tryck på buken eller pungen.

Om storleken på vätskeansamling varierar, är det mer sannolikt att det associeras med ett ljumskbråck.

Hydroceles kan lätt kan påvisas genom lysande ficklampa (genomlysning) genom den förstorade delen av pungen. Om pungen är full av klar vätska, som i en hydrocele kommer pungen lysas upp.

Ett ultraljud kan göras för att bekräfta diagnosen.

Behandling

Hydroceles är oftast inte farliga, och de behandlas oftast bara när de orsakar obehag eller förlägenhet, eller om de är tillräckligt stora för att hota testikelns blodförsörjningssystem.

Ett alternativ är att ta bort vätskan i pungen med en nål, en process som kallas aspiration. Men operation är i regel att föredra. Aspiration kan vara det bästa alternativet för människor som har vissa kirurgiska risker.

Skleroserande (förtjockad eller härdning) mediciner kan injiceras efter aspirationen för att stänga öppningen. Detta förhindrar framtida uppbyggnad av vätska.

Hydroceles i samband med ett ljumskbråck bör repareras kirurgiskt så snabbt som möjligt. Hydroceles som inte försvinner av sig själv under en period på några månader bör utvärderas för eventuell operation. Ett kirurgiskt ingrepp, en så kallad hydrocelectomy, utförs ofta för att rätta till ett hydrocele.

Prognos

Generellt går en enkel hydrocele bort utan kirurgi. Om operation är nödvändig, är det en enkel procedur för en skicklig kirurg, och har oftast ett utmärkt resultat.

Komplikationer

Komplikationer kan uppstå från hydrocele behandling.

Risker relaterade till hydrocele kirurgi kan vara:

 • Blodproppar
 • Infektion
 • Skada på pungsäcken vävnad eller strukturer

Risker relaterade till aspiration och skleroserande kan innefatta:

 • Infektion
 • Fibros
 • Mild till måttlig smärta i pungsäcken område
 • Return of the hydrocele

Ring din vårdgivare

Ring för ett möte med din vårdgivare om du har symptom på hydrocele (för att utesluta andra orsaker till en testikel knöl)

Akut smärta i pungen eller testiklarna är kirurgiskt akut. Om utvidgningen av pungen är förenad med akut smärta, uppsök läkare omedelbart.

Innehåll:
 1. Definition
 2. Alternativa namn
 3. Orsaker, förekomst och riskfaktorer
 4. Symptom
 5. Tecken och tester
 6. Behandling
 7. Prognos
 8. Komplikationer
 9. Ring din vårdgivare

Sjukdom

Hydrocele


På engelska

Hydrocele


Symptom
 • Ljumske svullnad
 • Inflammation i ljumsken
 • Förstorad testikel
Sjukdomskategori
Relaterade sjukdomar