Sjukdomens förekomst, riskfaktorer, symptom och behandling samt prognos

Ischias

Sjukdom, symptom, orsaker, behandling samt förebyggande av Ischias

Definition

Ischias hänvisar till smärta, svaghet, domningar eller stickningar i benet. Den orsakas av skada eller kompression av ischiasnerven. Ischias är ett symptom på ett annat medicinskt problem, inte ett medicinskt tillstånd på egen hand.

Alternativa namn

Neuropati - ischiasnerven, ischiasnerven dysfunktion.

Orsaker, förekomst och riskfaktorer

Ischias uppstår när det finns tryck eller skada på ischiasnerven. Denna nerv börjar i ryggraden och går ner på baksidan av varje ben. Denna nerv styr musklerna i ryggen i knä och underben och ger känsla på baksidan av låret, en del av nedre benet, och den enda av foten.

Vanliga orsaker till ischias är:

 • Piriformis syndrom (ett smärtstillande avvikelse i den smala piriformis muskeln i skinkan)
 • Halkande disk
 • Degenerativa disk sjukdom
 • Spinal stenos
 • Bäckenskada eller fraktur
 • Tumörer

Symptom

Ischias smärta kan variera kraftigt. Det kan kännas som en mild stickning, molande värk, eller en brännande känsla. I vissa fall är smärtan så svår att göra en person oförmögen att röra sig.

Smärtan förekommer oftast på ena sidan. Vissa människor har skarp smärta i en del av benet eller höften och domningar i andra delar. De känslor kan också kännas på baksidan av vaden eller på fotsulan. Den drabbade benet kan känna en svag.

Smärtan börjar ofta långsamt. Ischias smärtan kan bli värre:

 • Efter stående eller sittande
 • På natten
 • När du nyser, hostar eller skrattar
 • När du böjer dig bakåt eller gå mer än ett par meter, i synnerhet om den orsakas av spinal stenos

Tecken och tester

Ischias kan avslöjas av en neuromuskulär undersökning av benen av en läkare. Det kan finnas försvagad knäböjning eller fotrörelse eller svårighet att böja foten inåt eller nedåt. Reflexer kan vara onormal, med svag eller obefintlig ankel-ryck reflex. Smärta ner benet lyfts rakt upp från undersökningsbordet.

Tester styrs av den misstänkta orsaken till dysfunktion, t.ex. historia, symptom och mönster av symptom utveckling. De kan inkludera olika blodprover, röntgen, MRI, eller andra tester och förfaranden.

Behandling

Eftersom ischias är ett symptom på någon annan sjukdom, bör den underliggande orsaken identifieras och behandlas.

I vissa fall finns ingen behandling som krävs och återhämtning sker på egen hand.

Konservativ behandling är bäst i många fall. Din läkare kan rekommendera följande steg för att lugna dina symptom och minska inflammation.

 • Applicera värme eller is på det smärtande området. Prova is under de första 48 - 72 timmar, sedan använda värme efter det
 • Ta receptfria smärtstillande som ibuprofen (Alvedon, Motrin IB) eller paracetamol (Tylenol)
 • Medan du sover, prova liggande i fosterställning med en kudde mellan benen. Om du brukar sova på rygg, lägg en kudde eller rullad handduk under knäna för att avlasta

  Om hemma-åtgärder inte hjälper, kan din läkare rekommendera injektioner för att minska inflammation runt nerven. Andra läkemedel kan förskrivas till att minska stickande smärta i samband med ischias.

  Sjukgymnastik övningar kan också rekommenderas. Ytterligare behandlingar beroende på villkor som orsakar ischias.

  Nervsmärta är mycket svårt att behandla. Om du har fortlöpande problem med smärta, kanske du vill se en neurolog eller en smärtspecialist att se till att du har tillgång till det bredaste sortimentet av behandlingsalternativ.

  Förväntningar (prognos)

  Om orsaken till ischiasnerven dysfunktion kan identifieras och behandlas framgångsrikt, är full återhämtning möjlig. Omfattningen av funktionshinder varierar från ingen funktionsnedsättning till partiell eller total förlust av rörelse eller känsla. Nervsmärta kan vara allvarlig och bestå under en längre tid.

  Förebyggande

  Förebyggande varierar beroende på orsaken till nervskador. Undvik långvarig sittande eller liggande med tryck på sätet.