Sjukdomens förekomst, riskfaktorer, symptom och behandling samt prognos

Kombinerad hyperlipidemi

Sjukdom, symptom, orsaker, behandling samt förebyggande av Kombinerad hyperlipidemi

Definition

Kombinerad hyperlipidemi är en vanligt förekommande rubbning där både S-kolesterol och S-triglyceridnivåer är förhöjda. Ofta är också S-HDL lågt. Tillståndet är vanligt hos patienter med kardiovaskulär sjukdomar och är associerat med tidigt insjuknande i angina pectoris och hjärtinfarkt.

Familjär kombinerad hyperlipidemi är en störning av högt kolesterol och höga triglycerider i blodet som går i arv i familjer.

Alternativa namn

Flera lipoprotein-typ hyperlipidemi, Familjär kombinerad hyperlipidemi, blandad hyperlipidemi.

Orsaker, förekomst och riskfaktorer

Kombinerad hyperlipidemi är den vanligaste sjukdomen av ökade blodfetter som orsakar tidig hjärtinfarkt.

Diabetes, alkoholism, och hypotyreos förvärrar situationen. Bland riskfaktorerna finns en familjehistoria av högt kolesterol och början av kranskärlssjukdom.

Symptom

Personer med detta tillstånd utvecklar höga kolesterolvärden eller triglyceridnivåer under tonåren. Nivåerna förblir höga under hela livet. De har en ökad risk för tidig kranskärlssjukdom och därmed hjärtinfarkt. Personer med familjär kombinerad hyperlipidemi har en högre frekvens av fetma och glukosintolerans.

Bröstsmärtor (kärlkramp) kan förekomma. Dock behöver det inte finnas några fysiska symptom.

Tecken och tester

Blodprover kommer att göras för att kontrollera dina nivåer av kolesterol och triglycerider. Specifika tester är:

 • LDL
 • Serum HDL-kolesterol
 • Triglycerider
 • Apolipoprotein B100 test

Genetisk testning är tillgänglig för en typ av familjär kombinerad hyperlipidemi.

Behandling

Målet med behandlingen är att minska risken för hjärtsjukdom.

Det första steget är att förändra vad du äter. Detta prövas normalt i flera månader innan läkemedelsbehandling sätts in. Kostförändringar innefattar att minska det totala fettintaget till mindre än 30% av förbrukade kalorier. Intag av mättat fett minskas genom att minska mängden nötkött, kyckling, fläsk och lamm, eller genom att ersätta fettsnåla mejeriprodukter, och genom att undvika kokosnöt och palmolja. Kolesterol reduceras genom att eliminera äggulor och inälvsmat.

Ytterligare reduktion av fettintag kan rekommenderas efter den inledande försöksperioden. Kostrådgivning rekommenderas ofta att hjälpa människor att göra dessa justeringar till sina matvanor. Viktminskning och regelbunden motion kan också hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna.

Din läkare kan rekommendera medicin, om kost, motion och viktminskningsansträngningar inte har sänkt dina kolesterolnivåer. Kolesterolsänkande läkemedel är:

 • Gallsyrabindande hartser
 • Fibrater (som gemfibrozil)
 • Nikotinsyra
 • Statiner

Förväntningar (prognos)

Hur väl en person klarar sig beror på hur tidigt tillståndet diagnostiseras, när behandling tas emot, och om behandlingen följs. Utan behandling kan hjärtinfarkt eller stroke orsaka tidig död.

Vissa människor kan ha så höga lipidnivåer att en ökad risk för hjärtinfarkt kvarstår trots medicinsk behandling.

Komplikationer

 • Tidig aterosklerotisk hjärtsjukdom
 • Hjärtattack
 • Stroke

Ring din vårdgivare

Ring din läkare om du har varningssignalerna för hjärtinfarkt eller screening visar att värde för kolesterol eller triglycerider är högt.

Förebyggande

En låg-kolesterol diet, låg halt av mättat fett i kosten för högriskindivider kan bidra till att kontrollera LDL nivåer.

Om någon i din familj har detta tillstånd, kan du överväga genetisk screening för dig själv eller dina barn. Ibland yngre barn kan ha lindrig hyperlipidemi.

Det är viktigt att kontrollera andra riskfaktorer för tidig hjärtinfarkt, såsom rökning, om du har denna sjukdom.