Sjukdomens förekomst, riskfaktorer, symptom och behandling samt prognos

Ländryggssmärta

Sjukdom, symptom, orsaker, behandling samt förebyggande av Ländryggssmärta

Akut och subakut smärta

Ländryggssträckning eller vrickning är den vanligaste orsaken till akut ländryggsmärta. Det är smärta som vanligtvis inte sträcker sig till benet och sker oftast inom 24 timmar efter tunga lyft eller överanvändning av ryggmusklerna. Smärtan är oftast lokaliserad, och kan åtföljas av muskelspasmer eller ömhet. Patienten känner sig ofta bättre när de vilar. Akut sträckning kan följa en plötslig rörelse, speciellt ett lyft och samtidig vridande rörelse, men skadan föregås vanligtvis av överanvändning eller brist på motion och muskeltonus särskilt i motstånde muskelgrupper (mage, till exempel), felaktig användning, långa perioder av sittande eller stående i ett läge, dålig ryggrads anpassningar eller förhållanden som äventyrar näring av stödjande strukturer. Akuta ryggsmärtor beror på ländryggssträckning (cirka 60% av de drabbade) försvinner vanligen inom en vecka med om man minskar men inte eliminera alla aktiviteter. Subakut smärta är associerad med en löptid på 6-12 veckor. 90% av personer som lider ländryggssmärta eller skada kan återgå till arbetet. Ländryggsmärta som inte upphör inom tre månader anses kronisk. Symptom på akut LBP kan åtföljas av stelhet, förstoppning, dålig sömn och svårt att hitta en bekväm ställning, svårt att gå och andra rörelser.

Kronisk smärta

Patienter med kronisk ryggsmärta behandlas med en kombination av mediciner, sjukgymnastik eller livsstilsförändringar. De givna läkemedel är vanligtvis NSAID-preparat, trots att patienter med hypertoni, njurproblem, eller magsår rekommenderas att inte ta dessa läkemedel. Patienter som tar NSAID längre tid än sex veckor rekommenderas att granskas regelbundet för komplikationer. Kronisk smärta längre än tre månaders varaktighet, kan också leda till en mer ingående diagnostisk workup.

Sjukgymnastik, regelbunden motion och massage eller applicering av värme vid behov kan vara lindrande vid kronisk ländryggssmärta. Livsstilsförändringar som att sluta röka, viktminskning (om överviktig), och utvärdering av patientens sysselsättningar kan också förbättra tillståndet. Bra lyftteknik är ockå viktigt.

Patienter med herniaterade diskarna kan behandlas kirurgiskt om smärtan inte svarar på medicinering. Vertebral steloperation kan vara till hjälp mot smärtan men också minska kapaciteten. Ett nyare kirurgiskt ingrepp som kallas kyfoplastik, där guidad penetration av ryggen och cementerande reparation, kan användas vid smärta på grund av kotfraktur. Patienter med kronisk ländryggssmärta har ibland nytta av tekniker för smärtlindring, inklusive biofeedback, akupunktur och kiropraktisk manipulation av ryggraden. Psykoterapi rekommenderas för patienter vars ryggsmärtor är associerad med en somatoforma, ångest eller depression.

Definition

Ländryggssmärta (LBP) är ett vanligt klagomål på andra plats efter förkylning och influensa som ett skäl till varför patienter söker vård hos sin husläkare. Det kan vara begränsade muskuloskeletala symptom eller orsakade av en rad sjukdomar och åkommor som påverkar eller sträcker sig från ländryggen. Ländryggsmärta åtföljs ibland av ischias, vilket är smärta som innebär att ischiasnerven och känns i nedre delen av ryggen, skinkorna, ryggen och sidorna av låren. Allvarligare orsaker till LBP kan åtföljas av feber, nattlig smärta som väcker en person från sömn, förlust av blåsan eller tarmen kontroll, domningar, brännande urinering, svullnad eller skarp smärta.

Beskrivning

Ländryggsbesvär är ett symptom som drabbar 80% av befolkningen någon gång i livet med tillräcklig grad för att orsaka frånvaro från arbetet.

Risker för ländryggsbesvär ökar med fraktur och osteoporos, förträngning av ryggmärgskanalen i kotorna (stenos), spinala krökningar, fibromyalgi, osteo-och reumatoid artrit, graviditet, rökning, stress, ålder över 30, eller sjukdom i organ i nedre delen av magen.

Förutom att dela ländryggssmärta i tre kategorier baserat på symptomens längd; akut, subakut eller kronisk kan ryggsmärta beskrivas som:

 • Lokaliserad - Patienten kommer att känna ömhet eller obehag när läkaren palperar, eller pressar på en särskild yta i nedre ryggen
 • Diffus - Diffus smärta är spridd över ett större område och kommer från djupa vävnader
 • Radicular - Smärtan orsakas av irritation av en nervrot och utstrålar från området. Ischias är ett exempel på radicular smärta
 • AvsesSmärtan uppfattas i nedre delen av ryggen, men egentligen är orsakade av inflammation eller sjukdom någon annanstans, t.ex. njurar eller andra strukturer eller i närheten av nedre delen av buken inklusive inälvor, tillägg, urinblåsa, livmoder, äggstockar eller testiklar

  Ländryggssmärta med smärta i benet

  Behandling av ischias och andra sjukdomar som involverar benen kan omfatta NSAID. Patienter med långvarig ischias eller spinal stenos som inte svarar på NSAID kan behandlas kirurgiskt. Även om vissa läkare använder kortison injektioner i triggerpunkter och vertebrala facettlederna för att lindra smärtan, är denna form av behandling fortfarande debatterad. Det diskuteras också kring fördelarna till följd av spinal dragkraft och transkutan (genom huden) elektrisk nervstimulering.

  Diagnos

  Diagnostik av låg ryggsmärta kan vara komplicerade. De flesta fall diagnostiseras först av läkare inom primärvården eller andra utövare, snarare än av specialister.

  Läkaren kommer att fråga patienten specifika frågor om lokalisering av smärta, dess egenskaper, dess uppkomst, och de positioner organ eller verksamheter som gör det bättre eller sämre. Om läkaren misstänker att smärtan är hänvisad från andra organ, kan han eller hon be om en historia av diabetes, magsår, njursten, urinvägsinfektioner, hjärta, eller andra hälsofrågor. Ã…lder, hereditet, och tidigare sjukdomshistoria är också viktiga. Ländryggssmärta hos personer yngre än 20 och äldre än 50 är mer benägna att vara förknippade med ett mer allvarligt underliggande tillstånd eller orsak.

  Läkaren kommer att undersöka patientens rygg och höfter för att kontrollera om tillstånd som kräver operation eller akutvård. Granskningen omfattar flera tester som innebär att flytta patientens ben i särskilda positioner för att testa för nervrot irritation eller diskbråck. Flexibiliteten i ländkotorna kan mätas för att utesluta ankyloserande spondylit. Andra fysiska tester omfattar bedömningar av gångstil och kroppshållning, rörelseomfång, och förmågan att utföra vissa fysiska positioner och koordination av rörelserna. Diagnostiska tester kan användas, speciellt med ihållande, kronisk smärta, för det fortsatta arbetet, bland annat röntgen, CATscan, MRI och electromyelographs (EMGs)

  Förekomsten av vissa symptom motiverar en djupare diagnostisk undersökning vad som kan orsaka allvarliga bakomliggande sjukdomar. Dessa allvarliga symptom inkluderar, men är inte begränsade till:

  • smärta efter våldsamma skador, olycksfall eller trauma
  • konstant smärta som förvärras
  • övre spinalsmärta
  • en historia av cancer
  • vara hiv-positiv
  • en historia av steroid läkemedel eller drogmissbruk
  • Utveckling av en uppenbar strukturell missbildning
  • en historia av snabb viktminskning
  • oförklarlig feber, eller nattliga svettningar med ryggont
  • är yngre än 20 och äldre än 50

  Behandling

  En grundlig differential diagnos är viktig innan behandling ges. Det finns tillfällen då alternativa behandlingar kan vara mest fördelaktigt, och andra gånger när mer invasiva behandlingar behövs.

  Kiropraktik

  Kiropraktik behandlar patienter genom att manipulera eller justera delar av ryggraden. Det är en av de mest populära formerna av alternativ behandling för att lindra ryggsmärta orsakad av ansträngning eller lyft. Kiropraktik har genom flera randomiserade studier visat sig vara till nytta. Vissa osteopatiska läkare, sjukgymnaster och naturläkare använder också spinal manipulation för att behandla patienter med ländryggssmärta, tillsammans med arbetet med mjuk vävnad runt benen. Kosttillskott kända för att vara till nytta för ledreparation, kollagen stöd och sårläkning kan också rekommenderas, bland annat glukosamin sulfat, med eller utan kondroitin, MSM, och en mängd mineraler och vitaminer som fungerar som kofaktorer.

  Traditionell kinesisk medicin

  Utövare av traditionell kinesisk medicin behandlar ländryggssmärta med akupunktur, akupressur, massage, och tillämpning av växtbaserade kataplasmer. De får också använda en teknik som kallas moxibustion som innefattar användning av glas muggar, och uppvärmd luft

  Örtmedicin och anti-inflammatorisk behandling enzymatiska

  Örtmedicin kan utnyttja en mängd olika kramplösande och lugnande örter för att lindra smärta i korsryggen på grund av spasmer. För detta ändamål kan örter som kamomill (Matricaria recutita), humle (Humulus lupus), passionsblomma (Passiflora incarnata), vänderot (Valeriana officinale) och skogsolvon (Viburnum opulus) användas. Bromelain från ananas har anti-inflammatorisk aktivitet. Intag av färsk druvsaft, helst från mörka druvor, dagligen vid en annan tidpunkt än matdags har också visat sig vara till hjälp. Mindre ryggsmärtor kan lindras med tillämpning av en uppvärmning pasta av ingefära (Zingiber officinale) pulver och vatten, som får sjunka in i 10 minuter, och följs av en eukalyptusgnuggning.

  Aromaterapi med lugnande eteriska oljor av blå kamomill, björk, rosmarin, och / eller lavendel kan vara effektiv när den gnids in det drabbade området efter ett varmt bad.

  Body arbete och yoga

  Massage och de många andra tekniker fungerar kan vara mycket effektiva vid behandling av ländryggsbesvär. Yoga, som övas regelbundet och görs rätt, kan kombineras med meditation eller bilder för att både behandla och förebygga framtida episoder av ländryggsbesvär.

  Allopatiska behandling

  Alla former av behandling av ländryggsbesvär syftar antingen till symptomlindring eller att förhindra störningar i de processer av healing. Ingen av dessa metoder verkar för att påskynda läkning.

  Akut smärta

  Akut ryggont är behandlade med icke-steroida muskel relaxantsor antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), såsom ibuprofen eller acetylsalicylsyra. Tillämpningar av kompresser med hjälp av värme eller kyla kan också vara bra att vissa patienter. Patienterna rekommenderas av en källa, oroa dig inte, och att hålla sig aktiva. Akut LBP löser ofta under en kort tid. Vissa patienter kan förskrivas opiod analgetika (smärtstillande med kodein eller kodein lika botas med lika), men statistik visar ingen förkortning av läkningsperioden, som konstaterats ovan. Användningen av muskelavslappnande medel kan öka risken för ytterligare skador, men de har visat sig vara effektivare än placebo (dock inte bättre än NSAID ensam) för att lindra akut smärta. Om patienten inte har upplevt någon förbättring efter flera veckors behandling kommer läkaren att åter undersöka orsaken till smärtan.

  Förväntade resultat

  Prognosen för de flesta patienter med akut ländryggsmärta är utmärktCirka 80% av patienterna helt återställda inom 4-6 veckor. Prognosen för återvinning av kronisk smärta beror på den bakomliggande orsaken.

  Förebyggande

  Ländryggssmärta orsakat av muskelsträckning kan förebyggas genom val av livsstil, inklusive regelbunden motion och viktkontroll, undvika rökning, och att lära sig rätt teknik för att lyfta och flytta tunga föremål. Övningar för att stärka musklerna i nedre ryggen och den motstående mage rekommenderas också. Enkla åtgärder kan också bidra till att förebygga ländryggsbesvär, som att sätta en liten, hård kudde bakom ländryggen när man sitter länge, med en mjuk kudde för sömn som stödjer nedre delen av nacken utan att skapa en onaturlig vinkel för huvud och axlar. Med hjälp av en vridbar skrivbordsstol med en posturalt stöd eller pall som upprätthåller knäna på en högre nivå än höfterna, stående på flexibla gummimattor för att undvika effekterna av betonggolv på arbetsplatser till exempel, och bära stödjande, mjuka sulor på skor, och undvika användning av höga klackar kan också verka förebyggande.