Sjukdomens förekomst, riskfaktorer, symptom och behandling samt prognos

Lymfödem

Sjukdom, symptom, orsaker, behandling samt förebyggande av Lymfödem

Definition

Lymfödem är svullnad i vävnader (ödem), vanligen fötter och ben på grund av lymfatiska obstruktion.

Beskrivning

Lymfvätska sipprar ut ur blodcirkulationen i vävnaderna. Den återgår till hjärtat genom separata kanaler kallade lymfkärl där den transporterar slaggprodukter och bakterier. På sin väg till hjärtat, passerar den genom lymfkörtlar, där infekterar bakterier (inklusive vissa former av cancer) angrips av kroppens försvarsmekanismer.

Om lymfatiska kanaler hindras eller är otillräckliga, stannar vätskan kvar och orsakar ödem. Vävnadsvätskor kan även återgå till cirkulationen genom vävnader, utan att använda lymfkärlen. Lymfödem är vanligtvis begränsat till fötter och ben.

Orsaker och symptom

Det finns flera typer av medfödda avvikelser i samband med andra missbildningar i lymfsystemet, som orsakar detta tillstånd. En av 10.000 personer har denna typ av lymfödem.

Lymfkärlen kan skadas eller hindras av många olika aktörer. Upprepade anfall av blodförgiftning kan ge ärr på kärlen. Operation för att avlägsna cancer i lymfkörtlar eller strålbehandling kan skada dem. Cancer i sig, eftersom den angriper lymfsystemet, liksom flera andra infektionssjukdomar och inflammatoriska tillstånd kan resultera i blockering av lymfflödet. Den vanligaste orsaken i världen av lymfödem är en grupp av maskar som kallas filariaFilaria kan hittas i de flesta utvecklingsregioner i världen. De går in människor genom insektsbett, mest mygg, och bosätter sig i lymfsystemet kanaler, irriterar dem tillräckligt för att ärra dem och försämra deras förmåga att utföra lymfan. Långvariga lymfatisk filariasis kan orsaka omfattande svullnad av ben, tjänar namnet elefantiasis.

Diagnos

Eftersom andra typer av svullnad kan se ut som lymfödem, måste exakta diagnostiska verktyg användas. Ultraljud, datortomografi scannar (CT) och magnetisk resonanstomografi (MRT) skanningar kan hjälpa till med diagnosen. Lymphangiography kan behövas för att klargöra orsaken.

Behandling

Fysisk aktivitet kan pumpa en del av vätskan ut i vävnaderna. Stödstrumpor är av visst värde, som är enheter som aktivt pressa vätska ur vävnader. Diuretika kan mildra vissa ödem. Eftersom hudens förmåga att försvara sig hämmas av svullnad, är infektioner vanligare. Det är därför viktigt att ta hand om sår och för att behandla infektioner tidigt.

När orsakad av infektion kan lymfödem behandlas genom att eliminera de underliggande infektion med antibiotika.

Rekonstruera lymfatiska kanaler med hjälp mikrovaskulära kirurgi har nyligen nått viss framgång.

Prognos

Om medfödd, är lymfödem ett progressivt och livslångt tillstånd. Om sekundärt eller orsakas av en underliggande sjukdom eller infektion så kan lymfödem behandlas genom att behandla sjukdomen.

Förebyggande

När du reser i regioner kända för att ha filaria är undvikande av insektsbett avgörande. Snabb och effektiv behandling av infektionen kommer att lindra följderna.

Viktiga begrepp

Blodförgiftning - infektion som sprids ut i cirkulationen.

Innehåll:
  1. Definition
  2. Beskrivning
  3. Orsaker och symptom
  4. Diagnos
  5. Behandling
  6. Prognos
  7. Förebyggande
  8. Viktiga begrepp

Sjukdom

Lymfödem


På engelska

Lymphedema


Symptom
Sjukdomskategori
Relaterade sjukdomar