Sjukdomens förekomst, riskfaktorer, symptom och behandling samt prognos

Mollusker

Sjukdom, symptom, orsaker, behandling samt förebyggande av Mollusker

Definition

Mollusker är en virussjukdom som orsakar hudinfektion som syns som pärlika papler eller noduli på huden.

Orsaker, förekomst och riskfaktorer

Mollusker orsakas av ett virus som är en medlem av familjen poxvirus. Du kan få infektion i ett antal olika sätt.

Detta är en vanlig infektion hos barn och inträffar när ett barn kommer i direkt kontakt med en skada. Det ses ofta på ansikte, hals, armhåla, armar och händer men kan förekomma överallt på kroppen utom i handflator och fotsulor.

Viruset kan spridas genom kontakt med smittade föremål, t.ex. handdukar, kläder eller leksaker.

Viruset sprids också genom sexuella kontakter. Tidigt skador på könsorganen kan misstas för herpes eller vårtor men till skillnad från herpes är dessa skador smärtfria.

Personer med ett försvagat immunsystem (till följd av förhållanden som t.ex. aids) kan ha en snabbt försämrad infektion av mollusker.

Symptom

Vanligtvis börjar skadan som en liten smärtfri papel som kan bli upp till ett pärlemoraktig, kött-färgad liten knöl. Papeln har ofta en grop i mitten. Dessa papler kan förekomma i rader, om personen har skrapat eller rivit sig. Denna spridning i en linje eller i grupp, kallas grödor.

En Papel är ca 2 - 5 millimeter bred. Vanligtvis finns det ingen inflammation och därefter ingen rodnad om du inte rivit på skadan.

Hudförändringen har ofta en central kärna eller propp av vitt, ostliknande eller vaxliknande material.

Hos vuxna syns skadorna vanligen på könsorganen, buken och insidan av låren.

Tecken och tester

Diagnos baseras på utseende för den skada och kan bekräftas genom en hudbiopsi. Vårdgivaren bör undersöka skadan för att utesluta andra sjukdomar och för att avgöra andra underliggande sjukdomar.

Behandling

Hos personer med normal immunsystem, går sjukdomen oftast iväg på egen hand under en period av månader till år.

Personer med försvagat immunförsvar (t.ex. AIDS) kan ha snabbt försämrade fall av mollusker.

Enskilda lesioner kan avlägsnas kirurgiskt, genom skrapning, frysning, eller genom nål elektrokirurgi. Kirurgiskt avlägsnande av enskilda lesioner kan resultera i ärrbildning. Mediciner, t.ex. sådana som används för att ta bort vårtor, kan vara till hjälp vid avlägsnande av skador, men kan orsaka blåsbildning som leder till tillfällig missfärgning av huden.

Förväntningar (prognos)

Molluskerskador kan kvarstå från några månader till några år. Dessa skador försvinner slutligen utan ärrbildning, såvida de inte rivits sönder alltför mycket, vilket kan lämna märken.

Individuella skador brukar försvinna inom ca 2 - 3 månader. Försvann fullständigt lesioner uppträder i allmänhet inom ungefär 6 - 18 månader. Sjukdomen kan finnas kvar hos immunsupprimerade personer.

Komplikationer

Ring din vårdgivare

Ring för ett möte med din vårdgivare om du har symptom som tyder på molluskerKräver också ett möte med din vårdgivare om skador kvarstår eller spridas, eller om nya symptom.

Förebyggande

Undvik direkt kontakt med hudskador. Dela inte handduk med andra människor.

Undvika sex kan också förhindra molluscum virus och andra sexuellt överförbara sjukdomar. Du kan också undvika sexuellt överförbara sjukdomar genom att ha ett monogamt sexuellt förhållande med en partner känd för att vara sjukdomsfri.

Manliga och kvinnliga kondomer kan inte helt skydda dig, eftersom viruset kan vara på områden som inte täcks av kondomen. Trots det bör kondomer fortfarande användas varje gång sjukdomsstatusen på en sexuell partner är okänd. Det minskar dina risker att smittas av eller sprida könssjukdomar.

Se: Säkrare sex metoder.

Innehåll:
  1. Definition
  2. Orsaker, förekomst och riskfaktorer
  3. Symptom
  4. Tecken och tester
  5. Behandling
  6. Förväntningar (prognos)
  7. Komplikationer
  8. Ring din vårdgivare
  9. Förebyggande

Sjukdom

Mollusker


På engelska

Molluscum Contagiosum


Symptom
Sjukdomskategori
Relaterade sjukdomar