Sjukdomens förekomst, riskfaktorer, symptom och behandling samt prognos

Prostatit

Sjukdom, symptom, orsaker, behandling samt förebyggande av Prostatit

Definition

Prostatit är en inflammation i prostatakörteln, ett vanligt tillstånd hos vuxna män. Ofta orsakas prostatit av infektion, och kan utvecklas snabbt (akut) eller långsamt (kronisk)

Beskrivning

Prostatit kan vara symptomgivande sjukdom i urogenital-tarmkanalen som män oftast söker medicinsk hjälp för. Ungefär 40% av besöken till en specialist i urogenital problem (urolog) är för prostatit. Former av prostata inflammation omfattar akut och kronisk bakteriell prostatit och inflammation inte orssakad av bakterieinfektion. Ett smärtsamt tillstånd som kallas prostatodyni, som kan orsakas av onormal nerver och muskler i regionen är också tänkt att vara en form av prostatit. Den kroniska bakteriella formen upplevs ibland av män vars sexpartners har en bakteriell infektion i slidan, vilket gör detta en sexuellt överförbar sjukdom. Andra fall uppstår när små stenar bildas i prostatan och blir infekterade. Ibland orsakas infektionen av dålig hygien, kirurgiska ingrepp, eller till och med av att bada i förorenat vatten.

Den sexuellt överförbara sjukdomen gonorré kan ibland orsaka prostatit och tuberkulos kan spridas till prostatan. Parasiter och svampar kan infektera prostatakörteln. Vissa män vars prostatit inte orsakas av någon mikroorganism har mikroskopiska samlingar av celler som kallas granulom i deras prostatavävnad. Huruvida virus kan också orsaka prostatit är diskutabelt.

Orsaker och symptom

Men inflammationen kan börja, det orsakar stopp i små körtlar i prostatan så att sekret bygga upp, och prostatan sväller. I akuta fall kan denna svullnad inträffar mycket plötsligt och orsaka stor smärta. När prostatit utvecklas gradvis, kan problem med flödet av urin vara det första symptomet. Små stenar kan bildas, eftersom kroppen försöker neutralisera bakterier genom att belägga dem med kalcium. Dessa stenar kan bli infekterade själva och förvärra situationen.

Symptom och tecken som vanligtvis upplevs av män med prostatit är:

 • Svårigheter att urinera. De flesta urinvägsproblem uppstår när svullen prostata blockerar urinledaren från urinblåsan till utsidan av kroppen (urinröret). Patienterna känner behov av att kissa oftare än vanligt, ofta akut. Urinering är ibland smärtsam. Det är svårt att starta flödet av urin och svåra att helt tömma blåsan. Patienter vakna på natten för att urinera. Strömmen kan vara svag eller delad. Vid svår prostatit kan blod eller sandliknande partiklar (små kalcium samlingar) passera ut med urinen
 • Smärta. Förutom smärta när man kissar, som orsakas av prostata svullnad, kan stimulering av nerverna i prostatakörteln orsaka smärta i penis, en eller båda testiklarna, nedre magen, ländryggen, och området mellan pungen och anus (perineum). Vissa patienter upplever smärta under eller efter utlösning, när de sitter eller går, eller under tarmrörelserna
 • Sex och fertilitet. Smärtan av prostatit kan göra det omöjligt att njuta av sex. Män med prostatit kan besväras av förtida frigivning av spermier (för tidig utlösning). Ibland finns det blod i sädesvätskan. Några av de förskrivna läkemedel för att underlätta flödet av urin kan dämpa lusten att ha sex. Eftersom normal prostata sekret utgör en del av sperman, får prostatit lägre fertilitet genom att kraftigt sänka antalet spermier och göra dem mindre rörliga
 • Psykiska problem. En man med prostatit som anser att ingenting kan göras och han "bara har att leva med det" kan uppleva allvarlig depression. Nedsatt sexuell lust, bidrar också ofta till depression

  En person med akut prostatit kan plötsligt få feber och frossa,/" rel="nofollow">frossa, tillsammans med snabbt växande urinsymptom och smärta i perineum eller ländryggen. Detta tillstånd är en medicinsk nödsituation som kräver omedelbar medicinsk hjälp.

  Diagnos

  Oftast är symptom och fysiska fynd är tillräckligt för att ge diagnosen prostatit. När man för in ett finger i ändtarmen, kan svullen prostata märkas, den kan vara mycket öm. Om man klämmer på körteln något kommer den att producera ett par droppar vätska som kan odlas för att ta reda på vilken bakterie det handlar om. Vätskan innehåller normalt ett stort antal vita blodkroppar, speciellt de celler som använts för att bekämpa en infektion (makrofager). Obs: för mycket press på prostatan kan tvinga bakterier i blodet och orsaka en allvarlig allmän infektion. Många patienter med kronisk bakteriell prostatit har också återkommande urinvägsinfektioner (diagnosen genom att undersöka och odlingsförhållanden urinprov). Dessa infektioner kan vara en viktig ledtråd till diagnos. Om tvivel kvarstår kan urolog infoga ett särskilt instrument som kallas cystoskop via penis som visar prostatan direkt inifrån och man kan se om det ser inflammerad.

  Behandling

  Akut prostatit behandlas först med antibiotika. Även om det kan vara svårt för läkemedel att faktiskt komma in i en inflammerad prostata, blir de flesta patienter snabbt bättre. Om intravenös antibiotika behövs eller blåsan behåller urinen, kan en sjukhusvistelse vara nödvändig. Bredspektrumantibiotika som fungerar mot de flesta bakterier kan används först. När odlingsprover av prostatavätska har avgjort vilken bakterie som orsakar infektionen, så kan läkemedel förskrivas för att bekämpa specifika bakterier. I kroniska fall är det bästa resultat som uppnåtts med en kombination av antibiotika trimetoprim och sulfametoxazol. Oral antibiotika bör ges under 1-3 månader, längre om det behövs. Om en svamp eller någon annan organism som orsakar infektionen, finns särskilda läkemedel tillgängliga. Om kronisk prostatit fortsätter trots alla medicinska insatser och allvarligt påverkar patientens liv, kan prostatan avlägsnas kirurgiskt.

  Icke-bakteriell prostatit krävs andra åtgärder för att lindra urinsymptom. Dessa åtgärder omfattar läkemedel som bekämpar inflammationen (steroider eller nonsteroids) och en typ av läkemedel som kallas alfa-blockerare som minskar muskelspänningar. Minskad muskelspänning lättar urinflöde, vilket gör att blåsan lättare töms. Ett krympt urinrör kan breddas genom att placera en kollapsade ballong på platsen för obstruktion och utvidga den. Detta förfarande kallas ballongvidgning. Effekterna av sådan dilatation är oftast övergående. Vissa läkare tror att stress är en viktig faktor i prostatit, och därför föreskrivas diazepam (Stesolid) eller annan lugnande medel. Den typ av prostatit kallas prostatodyni behandlas vanligtvis med en kombination av muskelavslappnande läkemedel, värme, särskilda övningar, och ibland ett lugnande medel.

  Det finns ett antal "tips" för att lindra symptom på prostatit. De är särskilt användbara tidigt, innan antibiotika har en chans att bota infektionen, eller för patienter med kronisk eller icke-bakteriell prostatit:

  • Varmt sittande bad. Att exponera mellangården för mycket varmt vatten i 20 minuter eller längre lindrar ofta smärta
  • Is. När värmen inte hjälper, förpackningar med is, eller helt enkelt att placera en liten isbit i ändtarmen, kan lindra smärtan i timmar
  • Vatten. En patient som behöver urinera ofta kanske vill skära ner på sitt vätskeintag men detta kommer att orsaka uttorkning och ökar risken för urinvägsinfektion. Istället är det bäst att dricka mycket vatten
  • Diet. De flesta läkare rekommenderar att skära ner på koffein (som i kaffe eller te), alkohol och kryddiga eller sura livsmedel. Förstoppning bör undvikas eftersom stora, hårda avföringar kan trycka på den svullna prostata och orsaka stor smärta. Kli spannmål och fullkornsbröd är till hjälp
  • Motion. Det är särskilt viktigt för patienter med kronisk prostatit att hålla sin aktivitetsnivå. Att bara promenera ofta hjälper (om inte att gå gör smärtan värre)
  • Frekvent utlösning. Ejakulerande två eller tre gånger i veckan rekommenderas ofta, särskilt när man tar antibiotika

   Alternativ behandling

   En behandling populär i Filippinerna kallas "prostata dränering". Med jämna mellanrum förs ett finger in i ändtarmen, för att utöva påtryckningar på prostatan samtidigt som en antibiotikabehandling ges. Akupunktur och kinesisk örtmedicin också kan vara effektiv vid behandling av prostatit. Kosttillskott som stödjer prostata, inklusive zink, omega-3 fettsyror, flera aminosyror, och anti-inflammatoriska näringsämnen och örter, kan bidra till att minska smärta och främja läkning. Västerländsk örtmedicin rekommenderar sågpalmetto (Serenoa repens) för att stödja prostatakörteln. Varmt och kallt kontrast bad kan bidra till att minska inflammationen.

   Prognos

   De flesta patienter med akut bakteriell prostatit botas om de får rätt antibiotikabehandling. Alla ansträngningar bör göras för att få ett botemedel i det akuta skedet eftersom kroniska prostatit kan vara mycket svårare att eliminera. Om akut sjukdom inte kontrolleras, kan komplikationer som en lokal infektion (prostata abscess), njurinfektion eller infektion i blodet (sepsis) utvecklas. När kronisk prostatit inte kan botas, är det fortfarande möjligt att hålla urin symptom under kontroll och hålla patienten aktiva genom att använda låga doser av antibiotika och andra åtgärderOm en man med någon form av prostatit utvecklar allvarliga psykiska problem, bör han träffa en specialist i psykiatri.

   Förebyggande

   Potentiella källor till infektion bör undvikas. God perineal hygien bör upprätthållas och sex bör undvikas när ens partner har en aktiv vaginal infektionOm njurar, urinblåsa eller andra organ urogenital är smittade får omedelbar behandling förhindra utvecklingen av prostatitDen överlägset bästa sättet att förebygga kronisk prostatit är att behandla en första akut episod snabbt och effektivt.

   Viktiga begrepp

   Kultur - Ett test där ett urval av kroppsvätska, såsom prostata vätska, är placerad på material speciellt framtaget för att mikroorganismyillväxt. En kultur används för att lära sig vilken typ av bakterie som orsakar infektion.

   Cystoskop - Ett instrument som förs upp i urinröret i området kring prostata att få en bra titt på organet "från insidan"

   Granulom - Ett kluster av celler som bildas i vävnad som har varit inflammerad under en längre tid.

   Perineum-ett område nära prostatan, mellan pungen och anus.