Protein- och energi undernäring
Sjukdom, symptom, orsaker, behandling samt förebyggande av Protein- och energi undernäring
Undernäring
Djupgående svaghet åtföljer allvarlig undernäring. Eftersom kroppen bryter ned sin egen vävnad att använda som kalorier, kommer personer med detta tillstånd förlora alla sina kroppsfettsdepåer och muskelstyrka, Barn med undernäring är små för sin ålder. Eftersom deras immunförsvar försvagas, lider de av täta infektioner. Andra symptom är dålig aptit, diarré, hud som är torr och säckiga med glesa hår som är bruna eller rödaktigt gula, psykisk utvecklingsstörning, beteendestörningar, utvecklingsstörning, låg kroppstemperatur (hypotermi), och långsam puls och andning.
Avsaknaden av ödem skiljer undernäringsliknande sekundär undernäring, en gradvis process som börjar med viktnedgång och vidareutvecklas till mild, måttlig eller svår undernäring (kakexi). Det är oftast i samband med cancer, kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) eller annan kronisk sjukdom.
Vissa individer har både kwashiorkor och undernäring samtidigt. Detta sker oftast när en person som har en kronisk, inaktiv tillstånd utvecklar symptom på en akut sjukdom.
Orsaker och symptom
Sekundära undernärings symptomen varierar från lätta till svåra, och kan ändra form eller funktion hos nästan alla organ i kroppen. Typen och intensiteten av symptom beror på patientens tidigare nutritionsstatus och om arten av den bakomliggande sjukdomen och den hastighet med vilken det går framåt.
Lindrig, måttlig och svår klassificering är inte exakt definierat, men patienter som förlorar 10-20% av sin kroppsvikt utan att försöka sägs vanligen ha måttlig undernäring. Detta villkor kännetecknas också av ett försvagat grepp och oförmåga att utföra energikrävande uppgifter.
Att förlora 20% av kroppsvikten eller mer klassificeras vanligen som svår undernäring. Personer i detta tillstånd kan inte äta normalstora måltider. De har långsam hjärtfrekvens och lågt blodtryck och kroppstemperatur. Andra symptom på allvarlig sekundär undernäring innehåller rynkig hud, förstoppning, torrt, tunnt, sprött hår, letargi, trycksår och andra hudskador.
Definition
Protein-energi undernäring (PEM) är en potentiellt livshotande utarmningssjukdom. Det är den vanligaste dödsorsaken hos barn i utvecklingsländer.
Beskrivning
PEM är också kallad protein-kalori malnutrition. Den utvecklas hos barn och vuxna vars konsumtion av protein och energi (mätt i kalorier) är otillräcklig för att tillfredsställa kroppens näringsbehov. Medan ren proteinbrist kan uppstå när en persons kost ger tillräckligt med energi men saknar proteinet. PEM kan också förekomma hos personer som är oförmögna att absorbera viktiga näringsämnen eller omvandla dem till energi viktigt för frisk vävnadsbildning och organfunktion.
Även PEM inte är utbrett i västvärlden kan det ses hos äldre personer som bor på sjukhem och hos barn vars föräldrar är fattiga.
Typer av PEM
Primär PEM resulterar från en kost som saknar tillräckliga källor för protein och / eller energi. Sekundär PEM är oftast en komplikation till AIDS, cancer, kronisk njursvikt, inflammatorisk tarmsjukdom, och andra sjukdomar som försämrar kroppens förmåga att absorbera eller använda näringsämnen eller för att kompensera för förlust av näringsämnen. PEM kan utvecklas successivt hos en patient som har en kronisk sjukdom eller erfarenheter av kronisk semi-svält. Det kan uppträda plötsligt i en patient som har en akut sjukdom.
Kwashiorkor
Människor som har kwashiorkor har ofta extremt tunna armar och ben, men leverförstoring och ascites (onormal ansamling av vätska). De kan ha en svullen buken och kraftig viktminskning. Hår kan bli rött eller gult. Anemi, diarré och vätska och elektrolytsjukdomar är vanliga. Kroppens immunförsvar är ofta försvagat, beteendemässig utveckling är långsam och förståndshandikapp kan förekomma. Barn kan växa till normal längd, men är onormalt tunna.
Kwashiorkor-liknande sekundär PEM utvecklas vanligen hos patienter som har allvarliga brännskador, lidit trauma eller hade sepsis (vävnad-förstörande infektion) eller någon annan livshotande sjukdom.
Inlagda patienter
Svårigheter att tugga, svälja och smälta maten, smärta, illamående och dålig aptit är bland de vanligaste orsakerna till att många patienter på sjukhus inte får i sig tillräckligt med näringsämnen. Näringsförluster kan påskyndas genom blödning, diarré, onormalt höga socker nivåer (glukosuri), njursjukdom och andra faktorer. Feber, infektion, kirurgi, och godartade eller elakartade tumörer ökar mängden näringsämnen inneliggande patienter behöver. Det gör också trauma, brännskador och vissa mediciner.
Diagnos
En grundlig fysisk undersökning och en sjukdomshistoria som sonderar matvanor och viktförändringar, fokuserar på kroppsfett sammansättning och muskelstyrka, och bedömer gastrointestinala symptom, bakomliggande sjukdom, och näringsstatus är ofta lika tillförlitliga som blodprover och urinalyses används för att upptäcka och dokumentera avvikelser.
Vissa läkare kvantifiera ytterligare en patients nutritionsstatus av:
- jämföra längd och vikt och standardiserade normer
- beräkning body mass index (BMI)
- mätning av omkretsen på överarmen
Behandling
Behandlingen är utformad för att ge tillräcklig näring, återställa normal kroppsbyggnad, och bota sjukdomen som orsakade bristen. Sondmatning eller intravenös matning används för att leverera näring till patienter som inte kan eller kommer att äta proteinrika livsmedel.
Hos patienter med svår PEM, består den första etappen av behandling av korrigeringsvätska och elektrolytobalans, behandla infektioner med antibiotika som inte påverkar proteinsyntesen, och ta itu med relaterade medicinska problem. Den andra fasen innebär påfyllning av essentiella näringsämnen långsamt för att undvika beskattning av patientens försvagat system med mer mat än den kan hantera. Sjukgymnastik kan vara fördelaktigt att patienter vars muskler har försämrats avsevärt.
Prognos
De flesta människor kan förlora upp till 10% av sin kroppsvikt utan biverkningar, men att förlora mer än 40% är nästan alltid dödligt. Döden föranleds ofta av hjärtsvikt, en elektrolytrubbning, eller låg kroppstemperatur. Patienter med vissa symptom, inklusive semiconsciousness, ihållande diarré, gulsot, och låg natriumhalt i blodet har en sämre prognos än andra patienter. Ã…terhämtning från undernäring tar oftast längre tid än återhämtning från kwashiorkor. De långsiktiga effekterna av undernäring hos barn är osäkra. Vissa barn blir helt återställda, medan andra kan ha en rad olika livslånga funktionshinder, bland annat en oförmåga att korrekt ta upp näring i tarmen och mental retardation. Resultatet tycks vara relaterat till längd och svårighetsgrad av undernäring, samt till barnets ålder när undernäringen inträffade.
Förebyggande
Amning av en bebis i minst sex månader anses vara det bästa sättet att förebygga tidig undernäring i barndomen. Förebygga undernäring i utvecklingsländerna är ett komplicerad och utmanande problem. Tillhandahålla mat direkt under hungersnöd kan hjälpa på kort sikt, men mer långsiktiga lösningar behövs, inklusive utveckling av jordbruket, program för folkhälsa (särskilt program som övervakar tillväxt och utveckling, liksom program som ger näringsmässig information), och bättre matdistributionssystem.
Varje patient är inlagd på sjukhus, ska kontrolleras för förekomst av sjukdomar och tillstånd som kan leda till PEM. Nutritionsstatus hos patienter med högre än genomsnittlig risk bör bedömas noggrant och regelbundet omvärderas under längre sjukhusvistelser eller vårdhemsbosättning.