Sjukdomens förekomst, riskfaktorer, symptom och behandling samt prognos

Pungbråck

Sjukdom, symptom, orsaker, behandling samt förebyggande av Pungbråck

Definition

Ett pungbråck är en utvidgning av venerna längs med bandet som håller upp en mans testiklar.

Alternativa namn

Ã…derbråck - pungen.

Orsaker, förekomst och riskfaktorer

Ett pungbråck former när Ventilerna i venerna längs sädesledare hindra blodet från att strömma ordentligtDetta medför att blodet tillbaka upp, vilket leder till svullnad och breddning av venerna(Detta är i grunden samma process som leder till åderbråck, som är vanliga i benen)

Varicocele utvecklar vanligen långsamtDe är vanligare hos män åldrarna 15 - 25 och oftast ses på vänster sida av pungenVaricocele är ofta orsaken till infertilitet hos män.

Den plötsliga uppkomsten av ett åderbråck i pungen i en äldre människa kan orsakas av en tumör i njure, som kan blockera blodflödet till en venDetta är vanligare på vänster sida än den högra.

Symptom

 • Förstorade, vridna vener i pungen
 • Barnlöshet
 • Smärtfri testikel knöl, testikelcancer svullnad eller bula i pungen

Det kan inte vara symptom.

Tecken och tester

Vårdgivaren kommer att granska ljumskarna, inklusive pungen och testiklarnaLäkaren kanske kan känna en nontender, vriden massa längs sädesledare(Det känns som en påse med maskar)

Dock får den totala massan inte kan ses eller filt, särskilt i liggande ställning.

Testikeln på sidan av pungbråck kan vara mindre än den på andra sidan.

Behandling

En testikelcancer stöd (Suspensoirn) eller tätt underkläder kan ge viss lindring av smärta eller obehagOm smärtan fortsätter eller uppkommer andra symptom kan ytterligare behandling behövas.

Kirurgi för att korrigera ett pungbråck kallas varicocelectomiOperationen görs oftast på poliklinisktDu kommer att få någon typ av bedövande medicinering (anestesi)Den urolog kommer att göra ett snitt, vanligen i nedre delen av magen, och fästa den onormala venenBlod kommer nu att flöda runt i området i normala venerHåll en kylklamp på området för de första 24 timmarna efter operationen för att minska svullnad.

Ett alternativ till kirurgi är pungbråck emboliseringDenna metod är också gjort på ett poliklinisktMen använder det en mycket mindre sänkning än kirurgi, så du läker snabbareEn liten ihålig slang kallas en kateter (slang) är placerad i en ven i ljumsken eller nacken.

På röntgenbilder som guide, flyttar vårdgivaren röret i pungbråckEn liten spole passerar genom röret i pungbråckSpolen blockerar blodflödet till dåliga ven, och skickar det till normal vener.

Efter förfaranden, kommer du att bli tillsagd att placera is på området och bära testikelcancer stöd för en liten stundKomplikationer från behandling kan vara:

 • Atrofiska testis
 • Blodproppsbildning
 • Infektion
 • Skada på pungsäcken vävnad eller i närheten blodkärl

Förväntningar (prognos)

Ett pungbråck är oftast ofarliga och kräver ofta ingen behandlingOm operation är nödvändig på grund av infertilitet eller testikelcancer slösa bort (atrofi) kommer spermieantalet troligen förbättra men det ultimata graviditeter är oförändradI de flesta fall blir bättre testikelcancer slösa (atrofi) inte om operation sker tidigt i tonåren.

Ringa din vårdgivare

Ring för ett möte med din vårdgivare om du upptäcker en testikel knöl eller behöver behandla en diagnostiserad varicocele.

Innehåll:
 1. Definition
 2. Alternativa namn
 3. Orsaker, förekomst och riskfaktorer
 4. Symptom
 5. Tecken och tester
 6. Behandling
 7. Förväntningar (prognos)
 8. Ringa din vårdgivare

Sjukdom

Pungbråck


På engelska

Varicocele


Symptom
Sjukdomskategori
Relaterade sjukdomar