Sjukdomens förekomst, riskfaktorer, symptom och behandling samt prognos

Skallighet (Håravfall hos män)

Sjukdom, symptom, orsaker, behandling samt förebyggande av Skallighet (Håravfall hos män)

Definition

Tunnhårighet eller flint är den vanligaste typen av håravfall hos män. Det följer oftast ett typiskt mönster av vikande hårfäste och hår gallring på kronan, och orsakas av hormoner och genetiska anlag.

Alternativa namn

Alopecia hos män, skallighet - män, håravfall hos män, Androgen alopeci.

Orsaker, förekomst och riskfaktorer

Hår växer ungefär en centimeter på två månader. Varje hår växer i 2 till 6 år, ligger kvar på den längden för en kort period, för att sedan falla av. Ett nytt hår börjar snart växa i dess ställe. Vid varje tidpunkt, är ca 85% av håret på huvudet i växande fas och 15% är det inte.

Varje hår sitter i ett hålrum i huden som kallas follikel. Skallighet hos män uppstår när follikeln krymper över tiden, vilket resulterar i kortare och finare hår. Slutresultatet är en mycket liten follikel med inget hår på insidan. Vanligtvis bör håret växa ut igen. Men hos män som är tunnhåriga, växer inte ett nytt hår ur follikeln. Varför detta sker är inte klarlagd, men det är relaterade till din gener och manliga könshormoner. Även om folliklar är små, är de fortfarande levande, vilket tyder på möjligheten till ny tillväxt.

Symptom

Det typiska mönstret för manlig skallighet börjar vid hårfästet. Hårlinjen avtar gradvis för att bilda en "M"-form. De befintliga håren kan bli finare och kortare. Håret på kronan börjar också tunnas ut. Så småningom möter hårfästet den tunna kronan, vilket ger en hästsko mönster av hår runt sidorna av huvudet.

Fläckvis håravfall, diffust spridande av hår, eller håravfall i samband med rodnad, fjällning, smärta, eller snabb progress kan orsakas av andra villkor.

Tecken och tester

Klassiska manliga mönster skallighet diagnostiseras vanligen baseras på utseende och mönster av håravfall. Alla atypiska håravfall kan orsakas av andra sjukdomar. En hudbiopsi eller andra förfaranden kan behövas för att diagnostisera andra sjukdomar som orsakar håravfall.

Hår analys är inte korrekt för att diagnostisera näringsmässiga eller liknande orsaker till håravfall. Det kan dock avslöja ämnen som arsenik eller bly.

Behandling

Behandlingen är inte nödvändigt om du är bekväm med ditt utseende. Hårträns, postischer, eller ändring av frisyr kan dölja håravfall. Detta är oftast det billigaste och säkraste metoden för manlig skallighet.

Det finns två huvudsakliga läkemedel som används för att behandla manligt håravfall:

 • Minoxidil (Rogaine) - en lösning som du applicerar direkt till hårbotten för att stimulera hårsäckarna. Den minskar håravfall för många män, och några män får nya hår. Den tidigare graden av håravfall återkommer när du slutar applicera lösningen
 • Finasterid (Propecia, Proscar) - en receptbelagd medicin som hämmar produktionen av det manliga hormonet dihydrotestosteron. Precis som Minoxidil, är du är mer benägna att ha långsammare håravfall än faktisk ny hårväxt. I allmänhet är det något mer effektivt än Minoxidil. Den tidigare graden av håravfall återkommer när du slutar ta medicinen.

  Hårtransplantation består av att ta bort små pluggar av hår från områden där håret fortsätter att växa och placera dem i områden som är tunnhåriga. Detta kan orsaka små ärr i givarområden och har en viss risk för hudinfektion. Förfarandet kräver vanligtvis flera transplantation sessioner och kan vara dyrt. Resultat är dock ofta utmärkt och permanent.

  Suturering av löshår till hårbotten rekommenderas inte. Det kan resultera i ärr, infektioner och abscess i hårbotten. Användning av hår implantat tillverkade av konstgjorda fibrer förbjöds av FDA på grund av den höga infektion.

  Förväntningar (Prognos)

  Manliga mönster av skallighet innebär inte en medicinsk störning, men det kan påverka självkänslan eller orsaka ångest. Håravfall är oftast permanent.

  Komplikationer

  • Psykisk stress
  • Förlust av självkänsla på grund av utseende förändras

  Ring din vårdgivare

  Ring din vårdgivare om:

Innehåll:
 1. Definition
 2. Alternativa namn
 3. Orsaker, förekomst och riskfaktorer
 4. Symptom
 5. Tecken och tester
 6. Behandling
 7. Förväntningar (Prognos)
 8. Komplikationer
 9. Ring din vårdgivare
 10. Förebyggande

Sjukdom

Skallighet (Håravfall hos män)


På engelska

Male Pattern Baldness


Symptom
 • Håravfall
 • Håravfall tillbakagradande hårfäste
 • Gallring hår
Sjukdomskategori
  Relaterade sjukdomar