Sjukdomens förekomst, riskfaktorer, symptom och behandling samt prognos

Skolios (Idiopatisk)

Sjukdom, symptom, orsaker, behandling samt förebyggande av Skolios (Idiopatisk)

Definition

Skolios är en böjning av ryggraden. Ryggraden är böjd bort från mitten eller i sidled.

Alternativa namn

Spinal krökning, skolios.

Orsaker, förekomst och riskfaktorer

Det finns tre allmänna orsaker till skolios:

 • Kongenital (vid födseln) skolios beror på ett problem med bildandet av ryggradens ben (kotor) eller smält revben under utvecklingen i livmodern eller tidigt i livet
 • Neuromuskulära skolios orsakas av problem såsom dålig muskelkontroll eller muskelsvaghet eller förlamning på grund av sjukdomar som cerebral pares, muskeldystrofi, ryggmärgsbråck och polio
 • Idiopatisk skolios är skolios av okänd orsak. Idiopatisk skolios hos ungdomar är den vanligaste typen

  Vissa människor kan drabbas av svängd ryggraden. De flesta fall inträffar hos flickor. Kurvor förvärras vanligen under tillväxt spurt. Skolios hos spädbarn och små barn är mindre vanliga och ofta påverkar pojkar och flickor lika.

  Symptom

  En läkare kan misstänka skolios om ena axeln verkar vara högre än den andra, eller bäckenet tycks luta. Otränade observatörer noterar ofta inte krökningen under de tidigare stadierna.

  Andra symptom kan vara:

  • Ryggbesvär eller ländryggsbesvär
  • Trötthet
  • Axlar eller höfter ojämn
  • Ryggradskurvan onormal i sidled

  Det kan finnas trötthet i ryggen efter långvarigt sittande eller stående. Smärta kommer att bli bestående om det finns irritation i mjukdelar och slitage i ryggradens ben.

  Obs: skolios innebär också onormal framsida- till baksidakrökning, med ett rundat rygg utseende. Se: kyfos.

  Tecken och tester

  Vårdgivaren kommer att utföra en fysisk undersökning, som inkluderar en böjning framåt vilket hjälper läkaren att definiera kurvan. Graden av kurvan som kan ses på en undersökning kan underskattas, istället kan den faktiska kurvan lättare ses på en röntgenbild. Alla barn med en onormal kurva kommer sannolikt att hänvisas till en röntgen. Vårdgivaren kommer också att utföra en neurologisk undersökning för att leta efter eventuella förändringar i styrka, känsla, eller reflexer.

  Tester kan omfatta följande:

  • Scoliometer screening (en enhet mäter krökning av ryggraden)
  • Röntgenbilder av ryggraden. (tas framifrån och från sidan)
  • MRT (om det finns några neurologiska förändringar som noterats vid undersökningen eller om det finns något ovanligt på röntgen.

  Behandling

  Behandling beror på orsaken till skolios, storlek och placering av kurvan, och hur mycket mer växande patienten förväntas göra. De flesta fall av de unga med idiopatisk skolios (mindre än 20 grader) kräver ingen behandling, men bör kontrolleras ofta, ungefär var 6 månader.

  När kurvan blir värre (över 25 till 30 grader i ett barn som växer fortfarande), är någon form av stag rekommenderat.

  • Varje stag ser annorlunda utDet finns olika sätt att använda varje typ ´korrekt. Valet av en tandställning och det sätt på vilket det används beror på många faktorer, inklusive de specifika egenskaper hos kurvan.

   Kirurgi innebär att korrigera kurvan (även om inte hela vägen) och smälta benen i kurvan tillsammansBenen hålls på plats med en eller två metallstavar hålls nere med krokar och skruvar tills benet läker ihopIbland operation görs genom ett snitt i ryggen, på magen, eller under revbenenEtt stag kan behövas för att stabilisera ryggraden efter operation.

   De begränsningar som behandlingar är ofta känslomässigt svårt och kan hota självbild, särskilt tonåringarEmotionellt stöd är viktigt.

   Sjukgymnaster och orthotists (ortopediska specialister) kan bidra till att förklara de behandlingar och se till att bygeln sitter bekvämt.

   Stödgrupper

   Se: Skolios - stödgrupp.

   Prognos

   Resultatet beror på orsaken, plats, och svårighetsgraden av kurvan. Ju större kurva, desto större chans att kurvan kommer att förvärras efter tillväxt har stannat.

   Ju större den första kurvan i ryggraden, desto större chans att skolios kommer att bli värre efter tillväxt är klar. Svår skolios (kurvor i ryggraden mer än 100 grader) kan orsaka andningssvårigheter.

   Lindriga fall behandlas med stag. Människor med dessa typer av villkor tenderar att inte ha långsiktiga problem, förutom en ökad frekvens av låg ryggsmärta när de blir äldre. Personer med kirurgiskt korrigeras idiopatisk skolios kan göra mycket bra och kan leva aktiva, friska liv.

   Patienter med neuromuskulära skolios har en annan allvarlig sjukdom (som cerebral pares eller muskeldystrofi) så deras mål är mycket olika. Ofta är målet med operationen helt enkelt att möjliggöra att barnet kan sitta upprätt i rullstol.

   Barn med medfödd skolios har ett brett utbud av underliggande fosterskador. Hantering av denna sjukdom är svårt och kräver ofta många operationer.

   Komplikationer

   • Underlåtenhet av ben att gå samman (mycket sällsynt i idiopatisk skolios)
   • Låg rygg artrit och smärta som vuxen
   • Andningsproblem vid svår skolios
   • Ryggmärgen eller nervskada från kirurgiskt ingrepp eller allvarligt, okorrigerad kurva
   • Ryggradsinfektion efter operation

   Ring din vårdgivare

   Ring din vårdgivare om du misstänker att ditt barn kan ha skolios.

   Förebyggande

   Rutinmässig skoliosscreening hos skolbarn gör att många kan få diagnosen på ett tidigare stadium.

Innehåll:
 1. Definition
 2. Alternativa namn
 3. Orsaker, förekomst och riskfaktorer
 4. Symptom
 5. Tecken och tester
 6. Behandling
 7. Stödgrupper
 8. Prognos
 9. Komplikationer
 10. Ring din vårdgivare
 11. Förebyggande

Sjukdom

Skolios (Idiopatisk)


På engelska

Idiopathic Scoliosis


Symptom
 • Ryggsmärta
 • Ojämn skuldra
 • Förhöjda skuldra på den drabbade sidan
 • Ojämn höft
Sjukdomskategori
Relaterade sjukdomar