Sjukdomens förekomst, riskfaktorer, symptom och behandling samt prognos

Smärtsam menstruation

Sjukdom, symptom, orsaker, behandling samt förebyggande av Smärtsam menstruation

Definition

Allt som stör den normala menstruationscykeln som orsakar smärta, ovanligt tung eller lätt blödning, eller missade perioder.

Beskrivning

Normalt bör en kvinna i fertil ålder menstruera ungefär var 28:e dag om hon inte är gravid eller kommit i klimakteriet. Men många saker kan gå fel med den normala menstruationscykel, en del som ett resultat av fysiska orsaker, andra känslomässiga. Dessa inkluderar amenorré, eller av upphörande av menstruation, menorragi, eller kraftiga blödningar, och dysmenorré, eller svår mensvärk. Nästan varje kvinna kommer att uppleva en eller flera av dessa oregelbundna menstruationsmönster någon gång i sitt liv.

Amenorré

Ett hälsosamt motions och näringsprogram kan förhindra amenorrhia, Andra åtgärder är att minska stress och lära sig avslappningstekniker. Dessutom att undvika överdrivet alkoholintag och att sluta röka kan förhindra missade perioder.

Dysmenorré

Förebyggande innehåller vissa kosttillskott och vitaminer. Motion kan också hjälpa.

Menorragi

Det finns lite kvinnor kan göra för att förhindra dessa menstruella oegentligheter annat än att upptäcka den grundläggande orsaken. En sak de kan göra är dock sluta använda en spiral, som ofta kan orsaka kraftigare blödningar.

Diagnos

Kvinnor ska söka vård från en gynekolog, familjeläkare eller invärtesmedicinare för oregelbunden menstruation. Beroende på problemet, kan olika tester och förfaranden utföras, men det som är gemensamt för alla menstruella problem är en bäckenundersökning. Detta bör planeras när kvinnan inte har mens.

Undersökningen börjar med att kontrollera de yttre könsorganen för eventuella sår eller oegentligheter. Läkaren kan använda ett spekulum (en näbbdjurs-formad anordning i metall som håller slidan öppen) Läkaren kan utvärdera hälsan i livmoderhalsen (öppningen av livmodern), och inne i slidan, leta efter utväxter eller andra avvikelser.

Läkaren kommer också titta efter tecken på infektion, såsom ömhet eller smärta.

Andra provningar som kommer att göras för oregelbunden menstruation inkluderar:

 • Ett graviditetstest. Sköterskan tar lite blod från kvinnans arm och den är testad med avseende på förekomst av vissa hormoner som tyder på att en graviditet har inträffat
 • Ultraljud. Utförs vanligen av en utbildad tekniker. ultraljudet ger en bild av det reproduktiva systemet. Det används för att leta efter muskelknutor och andra äggstocksavvikelser som kan orsaka kraftiga blödningar eller kramper. Vanligtvis kommer teknikern applicera en gelé över kvinnans mage, sedan placera en sond på hennes mage och titta på bilder som visas på en datorskärm. Det är en smärtfri undersökning. Kvinnor kan bli ombedda att inte urinera i flera timmar före testet, eftersom en full blåsa gör det lättare att se andra inre organ. Undersöknignen tar cirka 20 minuter
 • Endometriebiopsi. Används för att kontrollera hälsan hos livmodernsvävnad hos kvinnor som har ovanligt kraftig blödning. Kvinnor bör ta ett smärtstillande medel som Motrin eller Aleve före förfarandet, eftersom det kan medföra vissa kramper. Kvinnan ligger på undersökningsbritsen med fötterna i stigbyglarna och läkaren öppnar livmoderhalsen med ett spekulum, lätt med ett instrument som kallas tenaculum. Läkaren för in en liten, ihålig kateter in i livmodern och suger ut en liten bit vävnad från livmoderslemhinnan. Vävnaden undersöks sedan för några avvikelser i ett laboratorium. Testet tar cirka 30 minuter. Vissa blödning kan uppstå efteråt
 • Blod, avföring och urinprover kan också tas för att kontrollera halterna av olika hormoner, blodkroppar och andra kemikalier
 • Dilatation och skrapning (D & C): Under detta mindre kirurgiskt ingrepp, öppnas livmoderhalsen och livmoderslemhinnan skrapas för ett vävnadsprov
 • Laparascopy och hysteroskopi: i vissa fall, utförs dessa kirurgiska ingrepp, där en liten kamera sätts in i kvinnan för att visa insidan av bäckenet, buken eller livmoder.

  Prognos

  Prognosen för all oregelbunden menstruation är bra när behandlingen inleds.

  Viktiga begrepp

  Cervikala polyper - Påväxt från ytan av livmoderhalsen eller endocervikala kanal. Dessa små, bräckliga utväxter hänga från en stjälk och sticker ner genom livmoderhalsen öppningen (OS)

  Cushings syndrom - en grupp sjukdomar som orsakas av ökad produktion av kortisol hormoner eller genom användning av glukokortikoid hormoner (kortison-liknande hormoner)

  Muskelknutor - godartade tumörer i muskel- och bindväv som utvecklas inom eller är knutna till livmoderväggen.

  Hypertyreoidism - En obalans i ämnesomsättningen som sker från överproduktion av sköldkörtelhormon.

  Inflammatorisk tarmsjukdom, en kronisk inflammatorisk sjukdom som kan påverka någon del av mag-tarmkanalen men oftast påverkar ileium.

  Lupus-en kronisk inflammatorisk autoimmun sjukdom som kan påverka många organsystem inklusive hud, leder, och inre organ.

  Inflammatoriska sjukdomar (PID) -En allmän term som hänvisar till infektion i slemhinnan i livmodern, äggledarna eller äggstockarna.

  Turners syndrom - En störning hos kvinnor orsakad av en ärftlig kromosomavvikelse. Sjukdomen hämmar sexuell utveckling och orsakar infertilitet. Ett symptom är avsaknad av menstruation.