Sjukdomens förekomst, riskfaktorer, symptom och behandling samt prognos

Spänningshuvudvärk

Sjukdom, symptom, orsaker, behandling samt förebyggande av Spänningshuvudvärk

Definition

Spänningshuvudvärk är ett tillstånd med smärta eller obehag i huvudet, hårbotten, eller nacken, vanligen i samband med muskelspänning i dessa områden.

Alternativa namn

Muskelkontraktion huvudvärk, huvudvärk - benign, huvudvärk - spänning.

Orsaker, förekomst och riskfaktorer

Spänningshuvudvärk är en av de vanligaste formerna av huvudvärk. De kan uppstå i alla åldrar, men är vanligast hos vuxna och ungdomar.

Om en huvudvärk förekommer två eller flera gånger i veckan under flera månader eller längre, anses villkoret kroniskt.

Spänningshuvudvärk kan uppstå när patienten också har migrän.

Spänningshuvudvärk uppstår när nacken och musklerna i hårbotten blir spänd, eller kontraheras. Denna muskelsammandragningar kan vara en reaktion på stress, depression, en huvudskada, eller ångest.

All verksamhet som gör att huvudet kommer att hållas i en position för en lång tid utan att flytta kan orsaka huvudvärk. Sådan verksamhet omfattar maskinskrivning eller annat datorarbete, fint arbete med händerna, och med hjälp av ett mikroskop. Sova i ett kallt rum eller sova med halsen i en onormal position kan också utlösa en spänningshuvudvärk.

Andra orsaker till spänningshuvudvärk är:

 • Alkoholbruk
 • Koffein (för mycket eller återkallelse)
 • Förkylningar och influensa
 • Ansträngda ögon
 • Överdriven rökning
 • Trötthet
 • Nästäppa
 • Överansträngning
 • Sinusinfektion

Spänningshuvudvärk är inte förknippade med strukturella förändringar i hjärnan.

Symptom

Den huvudvärk kan beskrivas som:

 • Vag, tryck-liknande
 • Ett stramt band eller tving på huvudet
 • Överallt (inte bara på en punkt eller en sida)
 • Värre i hårbotten, tinning, eller nacke

Smärtan kan uppstå som en isolerad händelse, hela tiden, eller dagligen. Smärtan kan pågå i 30 minuter till 7 dagar. Det kan utlösas av eller förvärras av stress, trötthet, buller, eller bländning.

Det kan finnas sömnsvårigheter. Spänningshuvudvärk orsakar vanligtvis inte illamående eller kräkningar.

Tecken och tester

En huvudvärk som är mild till måttlig, som inte åtföljs av andra symptom, och svarar på hembehandling inom några timmar har ofta inte behov av ytterligare utredning eller provning. Om en neurologisk (nervsystems) undersökning utförs, ger en spänning huvudvärk inga onormala fynd. Dock är ömhet i musklerna nära skallen ofta närvarande.

Vårdgivaren bör konsulteras - för att utesluta andra sjukdomar som kan orsaka huvudvärk - om huvudvärken är svår, långvarig (inte går bort), eller om andra symptom förekommer med huvudvärken.

Huvudvärk som stör sömnen, inträffar när personen är aktiv, eller som är återkommande eller kroniska kan också kräva undersökning och behandling av en vårdgivare.

Behandling

Att förstå din huvudvärks triggers kan hjälpa dig att undvika situationer som orsakar din huvudvärk. En huvudvärks dagbok kan hjälpa dig att identifiera dina huvudvärk triggers. När du får huvudvärk, skriv ner den dag och tid smärtan började. Dagboken skall innehålla anteckningar om vad du åt och drack under de senaste 24 timmarna, hur mycket du sov och när, och vad som pågick i ditt liv omedelbart innan smärtan började. Till exempel var du under ovanlig stress? Även information om hur länge huvudvärken varade, och vad som gjorde att den slutade.

Varm eller kall dusch eller bad kan lindra huvudvärk för vissa människor. Du kan behöva göra livsstilsförändringar om du har kronisk spänningshuvudvärk. Detta kan inkludera att få massor av sömn och motion, stretching av nacke och rygg muskler ofta, och eventuellt byta jobb eller rekreationsvanor.

Receptfria smärtstillande medel såsom acetylsalicylsyra, ibuprofen eller paracetamol kan lindra smärta om avslappningsövningar inte fungerar. Om du planerar att delta i en aktivitet som du vet kommer att utlösa en huvudvärk, kan en av dessa smärtstillande medel i förväg kan vara till hjälp.

En antidepressiv eller andra läkemedel kan rekommenderas för kronisk spänningshuvudvärk. Muskelavslappnande som metaxalone (Skelaxin) hjälper vissa patienter. I svåra fall kan en kombination av butalbital och paracetamol (fioricet) eller butalbital och acetylsalicylsyra (Fiorinal) vara till hjälp.

Tricykliska antidepressiva som amitriptylin, nortriptylin, doxepin tas varje dag kan hjälpa till att minska antalet eller förhindra huvudvärk.

Förväntningar (prognos)

Spänningshuvudvärk svarar vanligtvis väl på behandlingen utan kvarstående effekt. De är irriterande, men inte farligt.

Komplikationer

Ã…terkommande huvudvärk - huvudvärk som kommer tillbaka - kan uppstå från överanvändning av smärtstillande medel.

Det är viktigt att träffa en läkare om du har kronisk huvudvärk. I vissa fall kan huvudvärk vara ett symptom på en allvarligare sjukdom.

Ring din vårdgivare

Se din läkare om huvudvärk är svår, långvarig, återkommande eller åtföljs av andra symptom (trötthet, synförändringar, förändringar i rörelse eller känsla, kramper, förändringar i vakenhet, illamående och kräkningar)

Även om huvudvärk stör sömnen, inträffar när du är aktiv, är återkommande eller kroniska, eller om en huvudvärk inte svarar på behandling.

Förebyggande

Lära dig stresshantering. Vissa människor tycker avslappningsövningar eller meditation hjälper. Biofeedback kan förbättra avslappningsövningar och kan vara till hjälp vid kronisk spänningshuvudvärk.

Tips för att förhindra spänningshuvudvärk:

 • Håll dig varm om huvudvärken är förknippad med kallt
 • Använd en annan kudde eller ändra sovställning
 • Öva god hållning när du läser, arbetar eller gör andra aktiviteter
 • Rör nacke och axlar ofta när du skriver, att arbeta med datorer, eller gör annat arbete
 • Få gott om sömn och vila

  Massera ömma muskler kan också hjälpa.