Sjukdomens förekomst, riskfaktorer, symptom och behandling samt prognos

Spräckt trumhinna

Sjukdom, symptom, orsaker, behandling samt förebyggande av Spräckt trumhinna

Definition

Spräckt trumhinnan är en bristning, perforering eller annan öppning i trumhinnan.

Alternativa namn

Trumhinnan perforering, Trumhinnan - sprucken eller perforerad, Perforerad trumhinna.

Orsaker, förekomst och riskfaktorer

Trumhinnan skiljer ytterörat från mellanörat. Membranet vibrerar när ljudvågorna träffar den, och inleder den process som omvandlar ljudvågen till en nervimpuls som transporteras till hjärnan. När trumhinnan är skadad bryts signalen.

Trumhinnan fungerar också som ett hinder för att hindra material (t.ex. bakterier) att komma in i mellanörat. När trumhinnan är perforerad, kan bakterier enkelt ta sig till mellanörat och orsaka en infektion.

Skador på trumhinnan kan uppstå från akustiska trauman såsom direkt skada eller barotrauma (tryckinducerad skada). Tops eller andra små föremål i örat för att t.ex. rengöra dem orsakar ibland ett hål i trumhinnan. Främmande föremål i örat är en annan orsak till perforerad trumhinna.

Öroninflammationer kan orsaka en brusten trumhinna som gör att trycket av vätska i mellanörat ökar. Omvänt kan en brusten trumhinna orsaka öroninfektioner, eftersom trumhinnan inte är intakt, och bakterier kan komma in i mellanörat.

Symptom

 • Lakvatten från örat (dräneringen kan vara klar, varliknande eller blodig)
 • Öron brus / surrande
 • Öronvärk eller öronobehag
  • Kan vara svår och öka
  • Det kan finnas en plötslig minskning av ont i öronen till följd av örats dränering
 • Facial svaghet eller yrsel//" rel="nofollow">yrsel//" rel="nofollow">yrselyrselyrsel/" rel="nofollow">yrselyrselyrselyrselyrsel (i svårare fall)
 • Hörselnedsättning i det drabbade örat (hörselskador behöver inte vara kompletta)

Tecken och tester

Läkaren kommer att se in i örat med ett instrument som kallas otoskop. Om trumhinnan är perforerad, kommer läkaren att se en öppning i den, och kan även se ben i mellanörat.

Ibland är det svårt för läkaren att se trumhinnan på grund av var i örat.

Audiologi test kan mäta omfattningen av hörselnedsättning.

Behandling

Brusten eller perforerade trumhinnan läker oftast av sig själv inom 2 månader. Målet med behandlingen är att lindra smärta och förhindra infektion.

Antibiotika kan användas för att förebygga infektioner eller för att behandla en befintlig infektion. Analgetika (smärtstillande), inklusive receptfria mediciner, kan användas för att lindra smärta.

Ibland kan vårdgivaren placera en lapp över trumhinnan medan det läker. Kirurgisk reparation av trumhinnan kan behövas, om trumhinnan inte läker på egen hand (tympanoplasty)

Värme till örat kan hjälpa till att lindra obehag. Håll örat rent och torrt samtidigt som det läker. Bomullstussar ska placeras i örat medan du duschar eller schamponerar dig för att förhindra att vatten tränger in i örat.

Förväntningar (prognos)

Brusten eller perforerade trumhinnan kan vara obehagligt, men det brukar läker av sig själv inom 2 månader. Hörselnedsättning är vanligtvis tillfälliga.

Komplikationer

 • Öroninflammation (otit)
 • Permanenta hörselskador
 • Smittspridning till benet bakom örat (mastoidit)

Ring din vårdgivare

Ring din vårdgivare om du:

 • Har symptom på en brusten eller perforerad trumhinna
 • Diagnostiseras med en brusten trumhinna, och symptomen varar längre än 2 månader trots medicinsk behandling
 • Diagnostiseras med en brusten trumhinna och utvecklar en ihållande feber, allmän sjukdomskänsla, eller hörselnedsättning

Förebyggande

För inte in föremål i hörselgången, även för att rengöra dem. Främmande föremål bör endast avlägsnas av en vårdgivare. Öroninfektioner bör behandlas skyndsamt.