Sjukdomens förekomst, riskfaktorer, symptom och behandling samt prognos

streptokockinfektion i halsen

Sjukdom, symptom, orsaker, behandling samt förebyggande av streptokockinfektion i halsen

Definition

Sstreptokockinfektion i halsen orsakas av grupp A-streptokock bakterier. Det är den vanligaste bakterieinfektion i halsen.

Alternativa namn

Faryngit - streptokockinfektioner, Streptokocker faryngit, halsfluss

Orsaker, förekomst och riskfaktorer

Streptokockinfektion i halsen är vanligast hos barn i åldrarna 5 och 15, men det kan hända hos yngre barn och vuxna. Barn yngre än 3 kan få streptokockinfektion, men dessa brukar inte påverkar halsen.

Streptokockinfektioner i halsen är vanligast i slutet av hösten, vinter och tidig vår. Smittan sprids genom person-till-person kontakt med nasal sekret eller saliv, ofta bland familjemedlemmar eller medlemmar i hushållet.

Personer med halsfluss blir sjuk 2 till 5 dagar efter att de utsätts. Sjukdomen börjar ofta plötsligt. Febern är ofta störst på den andra dagen. Många har också ont i halsen, huvudvärk, magont, illamående eller frossa./" rel="nofollow">frossa.

streptokockinfektion i halsen kan vara mycket mild, med endast ett fåtal av dessa symptom, eller det kan vara allvarlig. Det finns många stammar av streptokockinfektion. Vissa stammar kan leda till en scharlakansfeber utslag. Detta utslag är tänkt att vara en allergisk reaktion på gifter från streptokockinfektion. I sällsynta fall kan streptokockinfektion i halsen leda till reumatisk feber, om den inte behandlas. streptokockinfektion i halsen kan också orsaka en sällsynt komplikation på njuren.

Symptom

Ytterligare symptom som kan förknippas med denna sjukdom:

Tecken och tester

En halsprov kan testas (odling) för att se om streptokocker växer från det. Andra test är snabbare, men missar några av dessa fall. Negativa snabbtest bör följas av en odlingskultur, för att hitta alla de fall som kan ha missats.

Behandling

Var medveten om att de flesta halsont orsakas av virus, inte streptokockinfektion. Halsont bör endast behandlas med antibiotika om streptokocktestet är positivt. Streptokockinfektion kan inte exakt diagnostiseras av symptom eller en fysisk undersökning enbart.

Trots att halsfluss brukar bli bättre av sig själv, är antibiotika användbart för att förhindra sällsynta men allvarliga komplikationer, såsom reumatisk feber. Penicillin eller amoxicillin har traditionellt rekommenderats och är fortfarande mycket effektivt. Det har funnits rapporterad motståndskraft mot azitromycin och relaterade antibiotika.

De flesta halsont går snart över. Under tiden kan följande åtgärder hjälpa:

 • Drick varm vätska. Honungs eller citron te är en beprövad åtgärd
 • Gurgla flera gånger om dagen med varmt saltvatten (1 / 2 tsk salt i 1 dl vatten)
 • Drick kall vätska eller suga på halstabletter
 • Sug på hårda karameller eller halstabletter. Detta är ofta lika effektivt som dyrare lösningar, men bör inte användas hos små barn på grund av den kvävningsrisk
 • Använd en cool-dimma förångaren eller luftfuktare för att fukta och lugna en torr och smärtsam hals
 • Prova receptfria smärtstillande medel, såsom paracetamol. Ge INTE aspirin till barn

  Förväntningar (prognos)

  Nästan alla symptomen försvinner vanligtvis på en vecka. Behandlingen förhindrar allvarliga komplikationer i samband med streptokockinfektioner.

  Komplikationer

  • Öroninflammation
  • Bihåleinflammation
  • Mastoidit
  • Peritonsillar abscess
  • Reumatisk feber
  • Glomerulonefrit
  • Scharlakansfeber

  Ring din vårdgivare

  Ring om du utvecklar symptom på streptokockinfektion i hals, om du tror att du utsatts för någon med halsfluss. Även om du behandlas för Streptokockinfektion i hals och inte känner dig bättre inom 24 - 48 timmar.

  Förebyggande

  De flesta människor med Streptokockinfektion är smittsamma, tills de har varit på antibiotika 24 - 48 timmar. Därför bör de stanna hemma från skolan, dagis, eller arbeta tills de har varit på antibiotika under minst en dag.

  Skaffa en ny tandborste efter att du inte längre är smittsam, men innan avslutad antibiotika. Annars kan bakterier leva i tandborsten och återinfektera dig när antibiotikakuren är klar. Håll också din familjs tandborstar och redskap separat, såvida de inte har tvättats.

  Om upprepade fall av Streptokockinfektion fortfarande förekommer i en familj, kan du kontrollera om någon är en Streptokocktransportör. Transportörerna har streptokocker i halsen, men bakterierna gör dem inte sjuka. Ibland kan behandling av dem hindra andra från att få halsfluss.