Sjukdomens förekomst, riskfaktorer, symptom och behandling samt prognos

Syfilis

Sjukdom, symptom, orsaker, behandling samt förebyggande av Syfilis

Definition

Syfilis är infektion med bakterien Treponema pallidum.

Alternativa namn

Syfilis, Cupid's sjukdom.

Orsaker, förekomst och riskfaktorer

Syfilis är en sexuellt överförbar infektionssjukdom. De bakterier som orsakar den sprids genom skadad hud eller slemhinnor.

Gravida mödrar smittade med sjukdomen kan ge det till barnet som utvecklas i sin livmoder. Detta kallas kongenital syfilis.

Syfilis är utbredd i västvärlden. Det drabbar främst sexuellt aktiva vuxna i åldern 20 till 29

Syfilis har flera steg.

 • Primär syfilis är den första etappen. Smärtsamma sår (schanker) formas vid platsen för infektionen cirka 2-3 veckor efter att du är först smittades. Du kanske inte märker av såren eller några andra symptom, särskilt om det finns sår inne i ändtarmen eller livmoderhalsen. Såren försvinner efter ungefär 4-6 veckor, även utan behandling. Bakterierna blir vilande (inaktiva) i systemet på detta stadium. För mer specifik information om denna typ av syfilis, se primär syfilis
 • Sekundär syfilis inträffar ungefär 2-8 veckor efter att de första såren bildas. Omkring 33% av dem som inte har sin huvudsakliga syfilis behandlas kommer att utveckla denna andra etapp. Dessa symptom går ofta också bort utan behandling och bakterierna blir återigen vilande (inaktiva) i systemet. För mer specifik information om denna typ av syfilis, se sekundär syfilis
 • Tertiär syfilis är det sista steget av syfilis. Infektionen sprider sig till hjärnan, nervsystemet, hjärta, hud och ben. Den vilande bakterier kan upptäckas antingen genom att se de skador de orsakar en del av kroppen, eller genom ett blodprov för syfilis. För mer specifik information om denna typ av syfilis, se tertiär syfilis

  Symptom

  Symptomen på syfilis är beroende av det skedet av sjukdomen. Många människor har inte symptom.

  I allmänhet är smärtfria sår och svullna lymfkörtlar möjliga symptom på syfilis. De med sekundär syfilis kan också ha feber, trötthet, utslag, värk och smärta samt aptitlöshet bland andra symptom. Tertiär syfilis orsakar hjärta, hjärn och nervsystemsproblem.

  Tecken och tester

  Blodprover kan göras för att upptäcka ämnen som produceras av bakterier som orsakar syfilis. Andra blodprov kan omfatta RPR och FTA-ABS

  Behandling

  Antibiotika är en effektiv behandling för syfilis. Det antibiotiska valet är penicillin. Dosen och hur det ges (i en muskel eller i en ven) beror på uttrycket av syfilis. Doxycyklin kan användas som ett alternativ behandling av individer som är allergiska mot penicillin.

  Flera timmar efter behandling av tidiga stadier av syfilis, kan du ha en reaktion som kallas Jarish-Herxheimer reaktion. Symptomen vid denna reaktion är:

  Dessa symptom försvinner vanligtvis inom 24 timmar.

  Du måste ha ett uppföljande blodprov vid 3, 6, 12 och 24 månader för att säkerställa att infektionen är borta. Du bör undvika sexuella beteenden förrän två uppföljande tester visar att infektionen läkt ut. Syfilis är extremt smittsam via sexuell kontakt i de primära och sekundära faser.

  Syfilis är en rapporteringsskyldig infektion. Det innebär att läkare måste rapportera alla fall av syfilis till hälsovårdsmyndigheterna, så att potentiellt infekterade sexuella partners kan identifieras och behandlas.

  Förväntningar (prognos)

  Med omedelbar behandling och uppföljande vård kan syfilis botas.

  Sena stadier syfilis kan leda till långsiktiga hälsoproblem, trots terapi.

  Komplikationer

  Komplikationer av obehandlad syfilis är:

  • Skador på skinn och ben
  • Hjärta och blod problem, däribland inflammation och aneurysm i aorta
  • Neurosyfilis

  Ring din vårdgivare

  Meddela din vårdgivare om du utvecklar tecken eller symptom på syfilis. Flera förhållanden kan ha liknande symptom, så du måste ha en komplett läkarundersökning.

  Ring också din läkare om du har haft sexuell kontakt med någon som har syfilis.

  Förebyggande

  Om du är sexuellt aktiv, tillämpa säker sex och använd alltid kondom.

  Alla gravida kvinnor, personer med hiv och andra för ökad risk för att ha syfilis, ska kontrolleras för syfilis.