Sjukdomens förekomst, riskfaktorer, symptom och behandling samt prognos

Vulvovaginit

Sjukdom, symptom, orsaker, behandling samt förebyggande av Vulvovaginit

Definition

Vulvovaginit är inflammation eller infektion i vulva och vagina.

Alternativa namn

IPV, inflammation i slidan, inflammation i slidan.

Symptom

  • Irritation och klåda i underlivet
  • Inflammation (irritation, rodnad och svullnad) i blygdläpparna, labia minor, eller perineal område
  • Flytningar
  • Foul vaginal lukt
  • Obehag eller sveda när man kissar

Skyltar och tester

Vaginala symptom är bäst diagnostiseras av en vårdgivareOm du har diagnostiserats med en svampinfektion i det förflutna kan du prova behandling med OTC-produkterMen om symptomen inte helt försvinna i ungefär en vecka, se till att kontakta din läkareMånga andra infektioner har liknande symptom.

Vårdgivaren kommer att utföra en bäcken undersökningDetta kan visa rött, ömmande vulva eller vagina hudAlla skador eller sår ska inspekteras.

En våt prep (mikroskopisk utvärdering av flytningar) görs vanligen för att identifiera en vaginal infektion eller överväxt av jäst eller bakterierI vissa fall kan en kultur av flytningar identifiera organism som orsakar infektionen.

Behandling

Orsaken till infektionen bestämmer lämplig behandlingDen kan omfatta muntlig eller utvärtes antibiotika och / eller svampdödande krämer, antibakteriella krämer eller liknande medicinerEn kräm som innehåller kortison kan också användas för att lindra vissa av irritationOm en allergisk reaktion är inblandad, kan ett antihistamin också ordinerasFör kvinnor som har irritation och inflammation som orsakas av låga nivåer av östrogen (postmenopausala), en aktuell östrogen kräm kan förskrivas.

Förbättrad perineal hygien är nödvändiga för att hjälpa läkning och för att förhindra framtida angrepp för dem vars infektioner orsakas av bakterier som normalt finns i avföringSitz bad kan rekommenderasDet är ofta bra att ge mer luft för att nå underlivetBära bomull underkläder (i stället för nylon) eller underkläder som har en bomullsfoder i grenen område ger bättre luftflöde och minskar mängden fukt i områdetTa bort underkläder vid sänggåendet kan också hjälpa.

Obs: Om en sexuellt överförbar sjukdom diagnostiseras, är det mycket viktigt att din partner (s) får behandling också, även om det inte finns några symptomMånga organismer producerar inte märkbara symptomUnderlåtenhet av partner (s) att acceptera behandling kan orsaka ständiga angrepp, som så småningom kan (om de inte tas om hand) leda till mer omfattande problem, eventuellt begränsa fertilitet och som påverkar den allmänna hälsan.

Förväntningar (prognos)

Korrekt behandling av en infektion är oftast mycket effektiva.

Orsaker, förekomst och riskfaktorer

Vulvovaginit kan drabba kvinnor i alla åldrar och är mycket vanligtDet kan orsakas av bakterier, jäst, virus och andra parasiterVissa sexuellt överförbara sjukdomar kan också orsaka vulvovaginit, som kan olika kemikalier som finns i skumbad, tvålar och parfymerMiljöfaktorer som dålig hygien och allergener kan också orsaka detta tillstånd.

Candida albicans, som orsakar jäst infektioner, är en av de vanligaste orsakerna till vulvovaginit hos kvinnor i alla åldrarAntibiotika kan leda till jäst infektioner genom att döda den normala antimykotisk bakterier som lever i slidanJäst infektioner orsakar vanligtvis genitala klåda och en tjock, vit vaginal ansvarsfrihet och andra symptomFör mer information se: Vaginal svampinfektion.

En annan orsak till vulvovaginit är bakteriell vaginos, en överväxt av vissa typer av bakterier i slidanBakteriell vaginos kan orsaka en tunn, grå flytningar och en fiskliknande lukt.

En sexuellt överförbar sjukdom calledtrichomonas vaginit infektion är en annan vanlig orsakDenna infektion leder till genital klåda, vaginal lukt, och en tung flytningar, som kan vara gul-grå eller gröna.

Skumbad, tvål, vaginal preventivmedel, feminina sprayer och parfymer kan orsaka irriterande kliande utslag i underlivet, medan tätt sittande eller icke-absorberande kläder ibland orsaka värme utslag.

Irriterad vävnad är mer mottagliga för infektioner än normal vävnad och många infektionsskapande organismer trivs i miljöer som är varma, fuktiga och mörkaInte bara kan dessa faktorer bidrar till orsaken till vulvovaginit, de ofta förlänga perioden för återkrav.

Bristen på östrogen hos postmenopausala kvinnor kan leda till torrhet i slidan och gallring av vaginal och vulva hud, som också kan leda till eller förvärra genitala klåda och sveda.

Ospecifik vulvovaginit (där orsak kan identifieras) kan ses i alla åldersgrupper, men den förekommer oftast hos unga flickor före pubertetenNär puberteten börjar, blir slidan surare, vilket tenderar att bidra till att förebygga infektioner.

Ospecifik vulvovaginit kan förekomma hos flickor med dålig genital hygien och kännetecknas av en illaluktande, brunröda gröna flytningar och irritation i blygdläpparna och slidöppningenDetta tillstånd är ofta förknippat med en överväxt av en typ av bakterier som normalt finns i avföringenDessa bakterier är ibland sprids från ändtarmen till det vaginala området genom att torka från bakfram efter att ha använt toaletten.

Sexuella övergrepp bör övervägas hos barn med ovanliga infektioner och återkommande episoder av oförklarlig vulvovaginitNeisseria gonorrhoeae, organismen som orsakar gonorré, producerar Klamydiainfektioner vulvovaginit hos unga flickorGonocorrhea-relaterade IPV betraktas som en sexuellt överförbar sjukdomOm lab tester bekräftar denna diagnos, borde unga flickor utvärderas för sexuella övergrepp.

Komplikationer

  • Obehag som inte går bort
  • Hudinfektion (från repor)
  • Komplikationer till följd av orsaken till tillståndet (t.ex. gonorré och candida infektion)

Ringa din vårdgivare

Ring din lakare om vulvovaginit symptom är närvarande eller om det är känt vulvovaginit inte svarar på behandling.

Förebyggande

Använda kondom vid samlag kan förebygga de flesta sexuellt överförbara infektioner i slidanKorrekt montering och tillräckligt absorberande kläder, i kombination med god hygien i underlivet hindrar också många fall av icke smittsamma vulvovaginit.

Barn bör få lära sig att korrekt rengöra underlivet när du badar eller duscharKorrekt torka efter toalettbesök kommer också att hjälpa (flickor bör alltid torka från framsidan till baksidan för att undvika att bakterier från ändtarmen till det vaginala området)

Händerna ska tvättas noga före och efter användning av badrum.